Θρήνος στον πολιτικό κόσμο – Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Βάρφης

Βάρφης

Πέθανε χθες, σε ηλικία 90 ετών, ο πολιτικός και πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Βάρφης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στην Αίγινα.

Ο Γρηγόρης Βάρφης γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά και οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παρισιού. Ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής.

Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Συντονισμού (21 Οκτωβρίου 1981 – 2 Ιανουαρίου 1982), εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών (2 Ιανουαρίου 1982 – 17 Ιανουαρίου 1984), ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1984 – 1985) και επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της τότε ΕΟΚ από το 1985 μέχρι το 1989.

Συλλυπητήρια Αβραμόπουλου
Τη θλίψη του για την απώλεια του Γρηγόρη Βάρφη εκφράζει, με δήλωσή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στη συμβολή του Γρηγόρη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδος, για την ένταξη της οποίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές.

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως ευρωβουλευτής, υπηρέτησε το ευρωπαϊκό ιδεώδες και εκπροσώπησε την Ελλάδα με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και ευθύνη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

Συλλυπητήρια Γιούνκερ
Σε δήλωσή του πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε: Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Γρηγόρη Βάρφη, Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική την περίοδο 1985-1989, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ισόρροπη ανάπτυξη της Ένωσης με την συμβολή του στον σχεδιασμό και την προώθηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων.

Επιπλέον, με την ιδιότητά του ως Υφυπουργού Συντονισμού και Εξωτερικών, ο Γρηγόρης Βάρφης συνέδεσε το όνομά του με τα χρόνια της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνόδευσε με αποφασιστικότητα και τεχνογνωσία την Ελλάδα στην αρχή του ευρωπαϊκού της ταξιδιού.

Ανήκε στην γενιά των γνήσιων Ευρωπαίων οραματιστών αλλά και σε μια Επιτροπή που άφησε το στίγμα της τόσο στην ευρωπαϊκή ιστορία όσο και στην σύγχρονη Ελλάδα, την Επιτροπή Ζακ Ντελόρ.

Εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολάκης όπως Καρανίκας: «Ή τηρεί τις προδιαγραφές, ή «ώρα καλή»»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ατάκα από Άδωνη: «O Τσίπρας έχει χρόνο για τον Καρανίκα, αλλά όχι για την Eldorado»

ΑΚΟΜΑ: Τσακαλώτος: Η ΝΔ πίσω από τις εξελίξεις με την Εl Dorado