Κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Βρυξέλλες

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προετοιμάζει νέες κυρώσεις σε απάντηση στη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα συμπληρώσουν αυτές που εξετάζει να επιβάλει ο ΟΗΕ στην Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα η ίδια από το Τάλιν της Εσθονίας.

«Σήμερα θα προτείνω στους υπουργούς να εργαστούμε τις επόμενες ημέρες ώστε να ενισχύσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ», δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τάλιν, ενώ αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στην οποία επίσης θα παραστεί.

Η Μογκερίνι εκτίμησε ότι πρέπει «να ενισχύσουμε την οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υιοθετώντας πιο σκληρά οικονομικά μέτρα», περιλαμβανομένων κυρώσεων από την ίδια την ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή γραμμή είναι απολύτως ξεκάθαρη αναφορικά με το θέμα αυτό: μεγαλύτερη οικονομική πίεση, περισσότερη διπλωματική πίεση και ενότητα με τους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους», εξήγησε.

Πρέπει «να αποφύγουμε να εισέλθουμε σε ένα σπιράλ στρατιωτικής αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο», εκτίμησε η Μογκερίνι.

Η ΕΕ ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, είτε ακολουθώντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ είτε επιβάλλοντας δικές της.

Πλέον οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στους τομείς της οικονομίας της Πιονγκγιάνγκ που επιτρέπουν ακόμη την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στη χώρα και άρα στο καθεστώς να χρηματοδοτεί τις πυρηνικές του δραστηριότητες, όπως είναι τα λιμάνια και η αλιεία, ή ακόμη και ένα εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να περιληφθεί στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που σημαίνει ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ένωση και δεν θα μπορεί να ταξιδεύει ή να περνά από το έδαφός της, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν.Κορέα: Σύγκρουση αστυνομικών με διαδηλωτές κατά των εξοπλισμών από ΗΠΑ (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση από Ουάσινγκτον: «Όσοι κάνουν συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα θα έχουν κυρώσεις»

ΑΚΟΜΑ: Τουλάχιστον 8 νεκροί από τον τυφώνα Ίρμα – Καταστράφηκε ο Άγιος Μαρτίνος! (pics & video)