Ξεχάστε το ΣΔΟΕ – Έρχεται η “Νέα Δομή” με οικονομικούς εισαγγελείς και οι 150 “ράμπο”

ΣΔΟΕ

Και το όνομα αυτού “Νέα Δομή”. Η λειτουργία του νέου φορέα κατά του οικονομικού εγκλήματος έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το νέο σώμα κατά της φοροδιαφυγής, της οικονομικής απάτης και της διαφθοράς που θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου, θα ελέγχεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς και θα υπάγεται στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Capital τα βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι τα εξής:

– Το σώμα θα διοικείται από ειδικό συντονιστικό όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες σε ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

– Η αιχμή του δόρατος της «Νέας Δομής» θα είναι οι περίπου 150 ελεγκτές που θα την στελεχώσουν. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τη γραμματεία ΣΔΟΕ καθώς και υπηρεσίες άλλων υπουργείων

– Οι υποθέσεις με τις οποίες θα ασχολείται η νέα ελεγκτική υπηρεσία θα επιλέγονται από τους οικονομικού εισαγγελείς που θα εκδίδουν και τις σχετικές παραγγελίες ελέγχου. Οι παραγγελίες ελέγχου θα προκύπτουν από τις καταγγελίες που συλλέγει η οικονομική εισαγγελία, από στοιχεία που ζητούν και λαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς (π.χ. από ελληνικές και ξένες τράπεζες αξιοποιώντας πληροφορίες και διεθνείς συνεργασίες)

– Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η «Νέα Δομή» να ολοκληρώνει το φορολογικό έλεγχο των υποθέσεων που θα αναλαμβάνει και να βεβαιώνει και τους αντίστοιχους φόρους και πρόστιμα.

– Οι υποθέσεις που θα ερευνά το νέο ελεγκτικό σώμα θα είναι κατά κύριο λόγο «αδικαιολόγητης προσαύξηση περιουσίας» με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, υποθέσεις οικονομικής απάτης, λαθρεμπορίου, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κρατικής και εταιρικής διαφθοράς.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκάθαρος ο Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το Μνημόνιο μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων της»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα – σοκ της ΓΣΕΒΕΕ: Σε έξι μήνες θα κλείσει το 38,1% των επιχειρήσεων!

AKOMA: Κομισιόν: Απέρριψε αίτημα του ΔΝΤ για ανακεφαλαίωση ελληνικών τραπεζών!