Προειδοποιούν για τυφώνα “Μαρία” στην Καραϊβική: «Φύγετε, αλλιώς θα πεθάνετε!» (pics & video)

Ο νέος τυφώνας, με το όνομα Μαρία, έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην Ντομίνικα, ένα νησί στην ανατολική Καραϊβική, και πλέον κατευθύνεται με ορμή (είναι κατηγορίας 5, όπως και ο τυφώνας Ίρμα) προς το Πουέρτο Ρίκο.

Συγκεκριμένα, ο τυφώνας Μαρία, με ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων/ώρα, έχει περάσει ήδη από τη Μαρτινίκα, την Ντομίνικα και τη Γουαδελούπη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Ξερίζωσε δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Οι κάτοικοι της Ντομινίκα «έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Ρούζβελτ Σκέριτ.

«Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήρθα σε επαφή», έγραψε ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο τυφώνας Μαρία θα χτυπήσει σφοδρά το Πουέρτο Ρίκο, σε αντίθεση με τον τυφώνα Ίρμα που πέρασε μόνο από τις βόρειες ακτές του νησιού, πριν από 10 ημέρες.

Η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει ο τυφώνας Μαρία, όπως προβλέπει το BBC:

«Ο τυφώνας Μαρία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού», προειδοποίησε, μιλώντας στο USA Today, ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, τονίζοντας ότι «θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες για το νησί απ’ ό,τι ο τυφώνας Ίρμα». «Θα προκαλέσει μαζικές πλημμύρες, η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές», συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, ο Ροσέλο μίλησε και στο CNN. «Εχουμε 500 καταφύγια. Ήδη κάποιοι άνθρωποι μετακινούνται σε αυτά. Η άγνοια με ανησυχεί πάρα πολύ. Ο κόσμος μπορεί να μην καταλαβαίνει το μέγεθος αυτού του τυφώνα ή να θεωρεί ότι δεν θα μας χτυπήσει τόσο άσχημα», είπε αρχικά. Και συμπλήρωσε: «Όλες οι ενδείξεις όμως συντείνουν στο ότι θα είναι καταστροφικός».

Σε ακόμα πιο δραματικό τόνο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας, Χέκτορ Πεσκέρα, απηύθυνε έκκληση για εκκένωση σπιτιών. «Πρέπει να απομακρυνθείτε, αλλιώς θα πεθάνετε!», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πεσκέρα. «Δεν ξέρω πώς αλλιώς να σας το κάνω πιο σαφές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Μεξικό: Αποτρόπαιο έγκλημα ταξιτζή σε φοιτήτρια -Τη βίασε και τη στραγγάλισε