Σκληρή επίθεση Κουτσούμπα σε Τσίπρα: “Είναι πλασιέ τσιγάρων και καλλυντικών”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο τιμόνι της διακυβέρνησης, μόνο εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς του να προωθεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα” τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “οι διακηρύξεις τις κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.” 

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, “πλασιέ τσιγάρων και καλλυντικών”, ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε πως “Τα χειρότερα είναι μπροστά μας”.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΚΚΕ για να οριστεί ως βλαπτική μεταβολή η μη καταβολή δεδουλευμένων, ανοίγει παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε:

“Πάγια θέση και πάγια τακτική μας είναι να κάνουμε προτάσεις νόμου που υπηρετούν τους εργαζόμενους. Και η περίπτωση αυτή, δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες έστω μικρές να περνάνε κάποια μέτρα μέσα στην πολιτική που ακολουθείται.

Βέβαια ως συνήθως η κυβέρνηση ψήφισε τις προτάσεις μας μισές και κολοβές. Δεν έκανε δεκτές όλες τις προτάσεις του ΚΚΕ και κυρίως την αιτιολογική έκθεση. Εμείς δεν επαναπαυόμαστε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.”

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν, ο κ. Κουτσούμπας είπε: “Στο πρόσωπο του κ. Μακρόν, ο κ. Τσίπρας βλέπει το νέο “πουλέν” για αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του κ. Μακρόν είναι να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας. Ακούγεται σαν ανέκδοτο ότι οι κυβερνήσεις του Νότου θα μετασχηματίσουν την ΕΕ. Δεν γίνεται να μετατραπεί σε φιλολαϊκή Ένωση γιατί αποτελεί μια ιμπεριαλιστική Ένωση που προωθεί συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα δεν είναι μια πολιτική που επιβάλλεται από τους δανειστές. Είναι πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Η προσέλκυση επενδύσεων, το περίφημο Grinvest που ενθουσίασε τον κ. Τσίπρα, θα γίνει με φθηνή εργατική δύναμη, χαμηλούς μισθούς πείνας, συνεχή φοροαφαίμαξη του λαού” ενώ χρησιμοποίησε τη φράση “περσινά ξινά σταφύλια” για να χαρακτηρίσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το χρέος και την νεανική επιχειρηματικότητα.

“Τα ίδια για την δίκαιη ανάπτυξη, τα είπαν και πέρσι, αλλά αντί γι αυτό ήρθε τέταρτο μνημόνιο. Την κριτική για την ανάπτυξη την αφήνουμε για τον ομοϊδεάτη του πρωθυπουργού, τον κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο τσακώνονται για το ποιός θα ειναι ο διαχειριστής του συστήματος που λέγεται καπιταλισμός” υπογράμμισε και σκωπτικά είπε ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ τρώει το ψωμί από το στόμα της ΝΔ”, με την έννοια ότι της παίρνει την ατζέντα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με την οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα, ο γ.γ. Του ΚΚΕ, ζήτησε από τον κ. Τσιρώνη να απαντήσει για το λόγο που το υπουργείο ανανέωνε τις άδειες στο δεξαμενόπλοιο, ενώ όπως είπε το πλοίο ήταν παμπάλαιο. Όπως είπε, οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να αναζητηθούν.

“Θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά προέχει η λύση στο γενικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας” είπε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, δήλωσε πως “Είναι δώρο άδωρο για τον λαό. Κρατικοποιημένη είναι και η συγκοινωνία στην Αθήνα. Έχουμε μειώσεις μισθών, απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι λύση αυτή”.

Απαντώντας  στην πρόσφατη πρόταση του κ. Λαφαζάνη για συμπόρευση όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ήταν ξεκάθαρος:

“Είμαστε ανοικτοί σε συμμαχία με όλους τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε κλάδο. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να προχωρήσουμε. Και όχι συμμαχία κορυφών. Απευθύνονται σε συμμαχίες κορυφών για τη γραμμή και τα βουλευτικά έδρανα. Έρχονται από πολύ παλιά και τις έχουμε επανειλημμένως απορρίψει”.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη Τσίπρα για το Σαρωνικό προς αποτροπή… κυβερνητικής κρίσης!