Επέστρεψαν επιτυχώς οι τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (vid)

Το πόδι τους στη Γη πάτησαν και πάλι τρεις αστροναύτες που επέστρεψαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και προσγειώθηκαν με τη ρωσική διαστημική κάψουλα «Σογιούζ» στη στέππα του Καζακστάν, τα χαράματα της Κυριακής: ο «δικός μας», ποντιακής καταγωγής, Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, η Αμερικανίδα αστροναύτισσα Πέγκι Γουίτσον και ο επίσης Αμερικανός Τζακ Φίσερ.

H 57χρονη Γουίτσον, η οποία παρέμεινε στον ΔΔΣ 288 μέρες (πάνω από εννέα μήνες), έχει συνολικά 665 μέρες στο διάστημα και κατέχει πλέον το ρεκόρ διαστημικής παραμονής μεταξύ των Aμερικανών αστροναυτών (ανδρών και γυναικών), καθώς και το ρεκόρ μεταξύ των γυναικών αστροναυτών παγκοσμίως. Ήδη, της δόθηκε το προσωνύμιο «νίντζα του διαστήματος». Σπούδασε βιοχημικός, έγινε αστροναύτης το 1996 και, μεταξύ άλλων ρεκόρ, είναι η πρώτη γυναίκα που διοίκησε τον ΔΔΣ.

Μετά και την πέμπτη αποστολή του που μόλις ολοκληρώθηκε, ο βετεράνος Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos συμπλήρωσε πλέον 673 μέρες στο διάστημα (έχοντας έτσι οκτώ περισσότερες από τη Γουίτσον) και είναι έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών όλων των εποχών, με τη Γουίτσον στην όγδοη θέση. Στη Νο1 θέση βρίσκεται ο Ρώσος Γκενάντι Παντάλκα με 878 μέρες στο διάστημα. Ο νεοφώτιστος Τζακ Φίσερ, που έκανε το πρώτο διαστημικό ταξίδο του, έχει πια στο ενεργητικό του 136 μέρες στο διάστημα.

Λόγω των καταστροφών του τυφώνα «Χάρβεϊ» στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) δεν μπόρεσε να στείλει στο Καζακστάν αεροπλάνο από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον του Τέξας για να παραλάβει τους δύο αστροναύτες της. Γι’ αυτό, προσφέρθηκε ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA) να μεταφέρει τους Γουίτσον και Φίσερ στην Κολωνία της Γερμανίας, από όπου τους παρέλαβε η NASA. Ο Γιουρτσίχιν μεταφέρθηκε στη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο διαστημικός περίπατος του Πόντιου «Ήρωα» της Ρωσίας

Έτσι φαίνεται ο υπερτυφώνας Noru από το διάστημα! (Εκπληκτικές εικόνες)

Το εκπληκτικό φαινόμενο Sunglint στα νερά του Αιγαίου κατέγραψε η NASA (pics)