Επιμένει στην πάγια θέση του για «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους με παράλληλη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων της Γερμανίας (Ελεύθεροι Δημοκράτες – FDP), ο οποίος θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Η θέση αυτή, την οποία επαναλαμβάνει μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 24η Σεπτεμβρίου, ασφαλώς δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Αθήνα, ειδικά εφόσον το FDP κατορθώσει να διασφαλίσει στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ένωση λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 38-39%, ενώ το FDP κινείται στο 8% -γεγονός που καθιστά το παραπάνω σενάριο πολύ πιθανό.
«Η Ελλάδα λαμβάνει μια απομείωση του χρέους και τα χρήματα χάνονται. Ως αντάλλαγμα, όμως, η Ελλάδα οφείλει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να υποτιμήσει και, έτσι, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», δήλωσε ο Κριστιάν Λίντνερ στην τηλεόραση του Bloomberg, τονίζοντας ότι αν μια τέτοια πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε το Βερολίνο θα πρέπει να φανεί ανοιχτό και διαλλακτικό.
Στην ίδια συνέντευξη, ο 38χρονος Λίντνερ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της υιοθέτησης ευρωομολόγων και της «αμοιβαιοποίησης του χρέους», υπονοώντας μάλιστα ότι η καγκελάριος έχει έρθει ήδη σε σχετική συμφωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος θα θέσει βέτο σε κάθε τέτοια προσπάθεια.
«Τα ευρωομόλογα, οι νέες δεξαμενές κεφαλαίων, είναι κάτι που δεν έχει λογική», δηλώνει και προσθέτει: «Η άποψη που επικρατεί είναι ότι χρειάζονται (στην Ευρώπη) περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, όμως υπάρχουν αρκετά χρήματα γι’ αυτές. Το πρόβλημα βρίσκεται στη διάρθρωση των αγορών, στην έλλειψη ευελιξίας, καθώς και στην υπέμετρη παρουσία της γραφειοκρατίας σε πολλά επίπεδα».
Υπενθυμίζεται ότι το FDP ήταν εταίρος της Μέρκελ στην προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας λάβει το εντυπωσιακό 14,9% στις εκλογές του 2009. Όμως, το 2013 κυριολεκτικά συνετρίβη κι έμεινε εκτός βουλής επειδή, μεσούσης της κρίσης, απέτυχε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας, αλλά και να αποτρέψει την χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Σήμερα, ανάμεσα στις βασικές του προεκλογικές θέσεις είναι η προώθηση φοροαπαλλαγών διπλάσιων σε σύγκριση με εκείνες που προτείνουν Μέρκελ και Σόιμπλε, οι οποίες ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από σήμερα Παρασκευή οι αλλαγές στα capital controls – Όσα χρειάζεται να ξέρετε
ΑΚΟΜΑ: Ο πατέρας του ηθοποιού Κλέωνα Γρηγοριάδη με ιατρική μπλούζα ΣΥΡΙΖΑ (pic)