Άρχισαν να φαίνονται οι ευρύτερες διαστάσεις εξάπλωσης της οικολογικής καταστροφής που έχει προκαλέσει η πετρελαιοκηλίδα, αλλά και η ρύπανση που εξακολουθεί να μολύνει τα ρέματα της Αθήνας από τα απόβλητα…
Όπως καταγράφεται, εκατοντάδες ψόφια ψάρια επιπλέουν στο ρέμα της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο, λίγες ημέρες μετά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στην παραλία του ομώνυμου δήμου.
Το ρέμα εκβάλλει στον Σαρωνικό, σε ένα μικρό Δέλτα στην ακτή Εδέμ, στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου με τον Άλιμο.
Όπως είναι λογικό, στο σημείο της εκβολής πολλά ψάρια από τη θάλασσα μπαίνουν στο ρέμα καθώς βρίσκουν τροφή. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα, τα ψάρια δεν επέστρεψαν στη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν στο ρέμα.
Εκεί όμως βρέθηκαν με μια άλλη μόλυνση από τον αγωγό λυμάτων που πέφτει μέσα στο ρέμα. Το αποτέλεσμα ήταν τα ψάρια να πεθάνουν και να επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια του νερού.
Υπενθυμίζεται πως το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, καταλήγοντας στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου.
Έχει μήκος περίπου 9,3 χιλιόμετρα και είναι το τρίτο μακρύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου Αττικής, μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Πηγάζει στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, στον Βύρωνα, και στη συνέχεια κατηφορίζει διασχίζοντας την Ηλιούπολη. Στην Ηλιούπολη οι όχθες του ποταμού έχουν διατηρηθεί, σχηματίζοντας ένα πάρκο, με το ποτάμι να ρέει σε πέτρινη κοίτη.
Στη συνέχεια το ρέμα εισέρχεται στον Άγιο Δημήτριο, όπου είναι πιο εγκαταλελειμμένο και ρέει ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλα κτίρια, ενώ τμήμα της όχθης έχει μπαζωθεί.
Ακολούθως, το ρέμα σχηματίζει το σύνορο ανάμεσα σε Παλαιό Φάληρο και Άλιμο. Το ρέμα εκβάλλει στον Σαρωνικό, σε ένα μικρό Δέλτα στην ακτή Εδέμ, στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου με τον Άλιμο, πλησίον της μαρίνας Αλίμου.
Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά – Τον «έλιωσε» το φορτηγό του