Ολόκληρος “στόλος” από 60 τουλάχιστον ναυάγια από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 17ο αιώνα μ.Χ. εντόπισαν οι επιστήμονες στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Στα ναυάγια συμπεριλαμβάνονται Ρωμαϊκά, Βυζαντινά και Τουρκικά πλοία.
Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε κατά την διάρκεια του προγράμματος που ονομάζεται Θαλάσσιο Αρχαιολογικό Έργο της Μαύρης Θάλασσας.
Ένα υποβρύχιο με δεκάδες κάμερες χρησιμοποιείτε για να εξερευνήσει ένα από τα 60 ναυάγια που βρέθηκε πολύ πρόσφατα.
Ο Dragomir Grbov από το Κέντρο Υποβρύχιων Ενάλιων Αρχαιοτήτων της Σωζοπόλεως δήλωσε στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (BNT) ότι είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην υποβρύχια αρχαιολογία, σύμφωνα με το sofiaglobe.com.
Ο Grbov είπε επίσης ότι ένα από τα πλοία ήταν πολύ καλά διατηρημένο, σχεδόν στο σύνολό του. “Πολλά στοιχεία που έρχονται στο φως είναι εντελώς άγνωστα στην επιστήμη”, δήλωσε επίσης ο Grbov.
Ένας Βρετανός συνάδελφος του δήλωσε: “Έχουμε δει πολλά ναυάγια, αλλά σπάνια βλέπουμε κάτι σε τόσο καλή κατάσταση. Το περιβάλλον στην Μαύρη Θάλασσα βοήθησε να διατηρηθεί τόσο η δομή του πλοίου όσο και του φορτίου του.”
Ένας άλλος επιστήμονας, ο Krum Bachvarov από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ δήλωσε ότι ο ιστός του πλοίου ήταν σπασμένος αλλά το κατώτερο τμήμα του ήταν ανέπαφο. “Ήταν πλήρως φορτωμένο με αμφορείς. Είδαμε τουλάχιστον δύο είδη αμφορέων όπως και κεραμικά, κεραμικά κουζίνας και μέρος της μαγειρείου”.
Η επεξεργασία όλων των δειγμάτων και η ανάλυση όλων των δεδομένων θα χρειαστούν χρόνια.
Τον Ιούνιο, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας είχε δώσει άδεια στο Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Havila Subsea να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας και να συμμετάσχει στο λεγόμενο Θαλάσσιο Αρχαιολογικό έργο της Μαύρης Θάλασσας από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο κύριος στόχος του έργου ήταν η συλλογή πληροφοριών για την παρακολούθηση των αλλαγών του κλίματος και της στάθμης της θάλασσας και ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές αυτές επηρέασαν την πολιτιστική ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων της Μαύρης Θάλασσας.
Ηλίας Σιατούνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα νέα ευρήματα στο ναυάγιο του λόρδου Έλγιν στα Κύθηρα (pics)
Μεγάλη ανακάλυψη στη Δήλο – Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι
Καταποντισμένο αρχαίο κτίριο αποκαλύφθηκε στη Σαλαμίνα