Σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο επί των εργασιακών η απόφαση της αρμόδιας υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου, να αποσύρει στο «παρά πέντε» διατάξεις που αφορούσαν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Η κίνηση αυτή της υπουργού Εργασίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έκαναν λόγο για «εξαπάτηση της εθνικής αντιπροσωπείας αλλά και των πολιτών» και υποστήριξαν ότι οι πολυδιαφημισμένες δήθεν ευεργετικές διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποσύρθηκαν επειδή δεν είχαν λάβει την έγκριση των δανειστών.
Σε εξαιρετικά έντονο ύφος, ο τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ενώπιον της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυρία Αχτσιόγλου: «Είστε ψεύτες! Μας διαβεβαιώνατε ότι έχετε πάρει την έγκριση της Τρόικας, αλλά τώρα αποσύρετε τις εμβληματικές σας διατάξεις».
Και πρόσθεσε: «Η υπουργός Εργασίας υπέπεσε σε ολίσθημα. Αυτά που κατέθεσε δεν είναι νομοτεχνικές αλλαγές. Είναι αλλαγή ουσίας. Αφαιρέσατε άρθρο στο οποίο είχατε επενδύσει την επικοινωνιακή σας τακτική. Αποσύρατε το άρθρο για την διαβούλευση που είχατε κάνει σημαία».
«Τι συνέβη με την σημερινή δραστηριότητα και την απόσυρση διατάξεων; Φέρνετε τροπολογία για να την αποσύρετε λίγες ώρες μετά;» διερωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας.
Σε ανάλογο ύφος και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από πλευράς ΔΗΣΥ, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «εσμό ψευτών».
«Εδώ δεν είμαστε; Σας καλέσαμε χθες να μας πείτε αν έχετε έγκριση των δανειστών και αν θα κάνετε αλλαγές. Δεν απαντήσατε και έρχεστε σήμερα στα πονηρά και κάνατε την αλλαγή. Ντροπή σας. Είστε θρασείς να πιστεύετε ότι είστε για να μας κοροϊδεύετε, δεν είστε καν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας. Είστε εσμός ψευτών και έχετε το θράσος να μας κάνετε παραινέσεις για ειλικρίνεια», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Τι προέβλεπαν οι επίμαχες διατάξεις
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ξαφνικό «πισωγύρισμα» της κυρίας Αχτσιόγλου αφορούσαν στην απόσυρση των διατάξεων που προέβλεπαν πως ουσιώδεις μεταβολές των εργασιακών σχέσεων σε μια επιχείρηση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων είναι άκυρες.
Μάλιστα, μία από τις διατάξεις αυτές καθόριζε την έννοια του δόλου για τους εργοδότες σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων.
Οι «ελιγμοί» της Αχτσιόγλου
Από την πλευρά της, πάντως, η υπουργός Εργασίας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα, υποστήριξε ότι η απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων έγινε, γιατί «υπάρχει απροσδιοριστία στην ουσιώδη μεταβολή, θα πρέπει να φέρουμε άρθρο πιο καλά ορισμένο».
Υπογράμμισε πως «πίσω από κάθε άρθρο κρύβονται ιστορίες χιλιάδων εργαζόμενων των οποίων η ζωή θα καλυτερεύσει», ενώ επανέλαβε πως «η ελληνική οικονομία περνά σε φάση δυναμικής ανάκαμψης» και αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας που έδειχναν υποχώρηση στο 21,2% τον Ιούνιο.
Τέλος, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, είπε: «Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τους ανέχομαι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα κόντρα Κωνσταντοπούλου-Γλέζου για την Πνύκα: «Α ρε Μανώλη με την πάρτη σου… »
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και ο Νίκος Ανδρουλάκης
ΑΚΟΜΑ: Βολές ΝΔ κατά Μαξίμου: «Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά την επίσκεψη Μακρόν