«Είναι μία ατυχής στιγμή για την Ελλάδα κατά βάση γιατί η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι η μεγαλύτερη επένδυση στον εξορυκτικό κλάδο και στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας, στη χώρα, σήμερα.
Έως σήμερα έχει επενδυθεί ένα δισ. ευρώ, εφόσον συνεχιστεί θα επενδυθεί τουλάχιστον άλλο μισό δισ. ευρώ, δουλεύουν, μέχρι στιγμής, περίπου 2.400 άνθρωποι, οι οποίοι αν δυστυχώς -και το απεύχομαι- αυτή η επένδυση ακυρωθεί, η μόνη διέξοδος που θα έχουν θα είναι η μετανάστευσή τους στο εξωτερικό»
Αυτά δήλωσε ο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ και χαρακτήρισε έωλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την επένδυση στις Σκουριές…
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την επένδυση, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ χαρακτήρισε «υποκριτικό αυτό που είπε ο πρωθυπουργός (στην ομιλία του στη ΔΕΘ) και που ανακοίνωσαν και πολλά στελέχη της κυβέρνησης» και σημείωσε:
«Οποιαδήποτε επένδυση γίνεται στην Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες που διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Έτσι κι αυτή η επένδυση θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες εκείνους και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί καμία περιβαλλοντική άδεια σε κανένα γραφείο του υπουργείου, σε καμία υπηρεσία της Πολιτείας».
Τόνισε πως το πρόβλημα της κυβέρνησης σε σχέση με την επένδυση στις Σκουριές «είναι ένα πρόβλημα πολιτικό, δεν είναι ένα πρόβλημα πραγματικό σε ό,τι αφορά την επένδυση και γι’ αυτό κάνει πάρα πολύ κακό στη φήμη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη που θέλουμε να έχουμε»και πρόσθεσε:
«Δεκαοχτώ φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας, όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας έχουν εγκρίνει τις περιβαλλοντικές άδειες και όλες τις διαδικασίες της αδειοδότησης αυτής της επένδυσης. Αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί καμία περιβαλλοντική άδεια και αυτό σημαίνει ότι η εταιρία, μετά και τις υποδείξεις των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών, έχει τηρήσει απαρέγκλιτα την ελληνική νομοθεσία».
Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο πρόβλημα» καθώς «η μεγαλύτερη επένδυση στη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα κινδυνεύει να τερματιστεί» γι’ αυτό και «για να δικαιολογήσει (η κυβέρνηση) αυτό το πρόβλημα, να δικαιολογήσει αυτή την πραγματικότητα -και μάλιστα μια πραγματικότητα που συμβαίνει 24 ώρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου μίλησε για προσέλκυση επενδύσεων και την ανάγκη να έρθουν στην Ελλάδα άμεσες ξένες επενδύσεις- έχει φέρει όλα αυτά τα επιχειρήματα, που είναι έωλα».
«Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να καταστρέψουμε όπως όπως το περιβάλλον ή να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο, τον θησαυρό που αυτή τη στιγμή έχει η Ελλάδα.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να εδράζεται, να κάθεται πάνω σ’ έναν θησαυρό ορυκτού πλούτου και από την άλλη να απλώνει το χέρι της ως επαίτης ή να έχουμε Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να πάνε να βρουν ένα κομμάτι ψωμί» συμπλήρωσε.
Το πρόβλημα το πραγματικό του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, «είναι ότι αυτή η επένδυση όπως και η επένδυση στο Ελληνικό είναι δύσκολο να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί προεκλογικά είχαν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης σ’ αυτές τις επενδύσεις. Η σημαία με την οποία κατέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ήταν ότι αυτή η επένδυση δεν θα γίνει. Το ίδιο συμβαίνει και στην ανατολική Αττική».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στη Νέα Δημοκρατία από κυβερνητικά στελέχη ότι ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται με τις ανάγκες των αδυνάμων σήμερα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανέργων, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που ψάχνουν μια δουλειά, των ανθρώπων που έχουν μια δουλειά και κινδυνεύουν να τη χάσουν από τις παλινωδίες μιας αριστερής κυβέρνησης. Μ’ αυτούς ταυτίζεται η Νέα Δημοκρατία. Αυτή η επένδυση τα επόμενα 10-20 χρόνια θα φέρει ένα δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους και εισφορές».
Διαβάστε επίσης: Βρούτσης: «Με ψέματα και αλχημείες ο Τσίπρας εξαφάνισε 320.000 ανέργους στη ΔΕΘ»