Αντικειμενικές αξίες με τη λογική της εισπρακτικότητας επεξεργάζεται η αρμόδια συντονιστική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με υποτυπώδεις μειώσεις στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, με μεγάλες αυξήσεις στις φθηνές και κάποιες διορθώσεις.
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φθηνές περιοχές, καθώς παρά την κρίση που έχει οδηγήσει στον…πάτο την αξία των ακινήτων τους θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά!
Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ελαφρυνθούν από τον δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ, καθώς στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να μπουν και πάλι 2,65 δισ. ευρώ.
Μόλις τέσσερις μήνες απομένουν ως το τέλος του χρόνου και με βάση το χρονοδιάγραμμα του Επικαιροποιημένου Μνημονίου σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα σοβαρά μεθοδολογικά προβλήματα και το υπουργείο Οικονομικών να προωθήσει στη Βουλή όλες τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το σχέδιο για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα βρεθεί στο τραπέζι της Συντονιστικής Επιτροπής προβλέπει:
1. Μείωση 20%-25% των αντικειμενικών αξιών στις λεγόμενες ακριβές περιοχές. Πρόκειται για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» στα ίδια επίπεδα από το 2007 παρά την κατάρρευση της αγοράς.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι. Κατά την τελευταία αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που έγινε τον Ιανουάριο του 2016, το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε καμία μείωση στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ. Σε όλες αυτές τις περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα προσγειωθούν για να πλησιάσουν τις τιμές της αγοράς.
2. Αύξηση 15%-20% στις «φθηνές» περιοχές. Μετά την τελευταία αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τον Ιανουάριο του 2016, οι «χαμηλές» τιμές ζώνης μέχρι 600 ευρώ δεν πειράχτηκαν.
Οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές αυτές βρίσκονται κάτω ακόμη και από το ελάχιστο κόστος κατασκευής των οικοδομών, το οποίο κινείται στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Έτσι, για τις περιοχές που οι τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600-800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αναμένεται να αυξηθούν και να προσεγγίσουν τα 800-1.000 ευρώ το τ.μ.
Αυξήσεις στις τιμές ζώνης θα υπάρξουν κυρίως σε περιοχές της επαρχίας όπως σε νησιά των Κυκλάδων με μεγάλη τουριστική κίνηση, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Κρήτη.
3. Μικρές διορθώσεις θα γίνουν στις περιοχές όπου η εικόνα της αγοράς ακινήτων δείχνει ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και οι αντικειμενικές αξίες μετά την τελευταία οριζόντια προσαρμογή που έγινε κινούνται κοντά στα επίπεδα των εμπορικών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου.
Διαβάστε επίσης: Τον Οκτώβριο οι ρυθμίσεις για τις διαγραφές χρεών προς εφορία, ταμεία, τράπεζες – Τι θα προβλέπουν