Ξεκινά τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου το νέο σύστημα για τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αλλαγές στα αριθμητικά όρια των ραντεβού, αλλά και στη διάρκειά τους.
Ειδικότερα, από την επόμενη εβδομάδα καθιερώνεται πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, σε προκαθορισμένο όμως δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης περίπου 15 λεπτά για κάθε ασθενή.
Οι ασφαλισμένοι από την πλευρά τους πρέπει κατά την επικοινωνία με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου Ασφάλισης και Τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα.
Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί έχουν δηλώσει στο e-ΔΑΠΥ, το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους, εντός του οποίου θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί για τους οποίους θα υπάρξουν καταγγελίες ότι δεν συμμορφώνονται προς τις νέες οδηγίες η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ θα διακόπτεται.
Στόχος των νέων μέτρων, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, είναι να σταματήσει το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να μην βρίσκουν ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς εγκαίρως (με την αιτιολογία ότι έχουν εξαντληθεί τα ραντεβού του μήνα) και να καλούνται να πληρώσουν την επίσκεψή τους.
Οι αντιδράσεις από τους συμβεβλημένους γιατρούς είναι αρκετές, ειδικά σε ότι αφορά την 15λεπτη διάρκεια των ραντεβού, γιατί όπως υποστηρίζουν ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων θα γίνεται με οριζόντια ατομικά και χρονικά όρια εξυπηρέτησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ασθενών.
Για παράδειγμα, όπως εξηγούν, ο ασφαλισμένος μπορεί να θέλει μόνο να γράψει φάρμακα ή να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί περισσότερη ώρα εξέτασης.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απέστειλε στα μέσα Σεπτεμβρίου εξώδικο προς τον Οργανισμό, αναφέροντας πως «η ατέρμονη παρεμβατικότητα του Οργανισμού στην καθημερινή ιατρική πράξη, μπορεί να προκαλέσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Η περιοριστική, λογιστική και οριζόντια αντίληψη στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους, επιβάλλεται μονομερώς χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Οργανισμού για οποιαδήποτε απρόσμενη δυσάρεστη συνέπεια, η οποία κατά νόμο βαραίνει τον θεράποντα ιατρό».
Όπως τονίζει η Ένωση, «τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους θα είναι μεγάλα. Και αυτό γιατί σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός κυρίως από αγροτικές περιοχές προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα.
Ένας κλινικός ιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. «Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή.
Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να ενημερώσετε σχετικώς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψη τους, ακόμα και πριν από την συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων» επισημαίνουν οι γιατροί.
Οι γιατροί αναφέρονται και στις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον Οργανισμό.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, οι συμβεβλημένοι γιατροί αμείβονται για τις επισκέψεις από τον ΕΟΠΥΥ με πάγια καθυστέρηση ενός εξαμήνου, κάτω από 3 ευρώ έκαστη (10 ευρώ μεικτά), μετά από την αφαίρεση των εισφορών ΕΦΚΑ και φόρων.