Καν’το όπως οι αρχαίοι – Ανάγλυφο γράφει για… κούρεμα χρεών

«Προβλήματα οικονομικής φύσεως υπήρξαν ανέκαθεν. Η δημοκρατία στις πόλεις μπορεί να βρει λύσεις για τις οφειλές πολιτών, άρα γιατί να μην μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και σε μια εξαιρετικά δημοκρατική Ευρώπη, που ίσως θα έβρισκε μια άλλη λύση στα προβλήματα των χωρών μελών της;».

Με το παραπάνω ερώτημα, η Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται στους συνειρμούς που δημιουργεί με τη σημερινή οικονομική κρίση το ανάγλυφο με επιγραφή από την αρχαϊκή πύλη των Σταγείρων, μέσω του οποίου, ο τότε άρχοντας της πόλης πληροφορεί για την απομείωση χρεών των πολιτών.

Το εύρημα από τα Στάγειρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ενώ γι αυτό θα μιλήσει ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στο διήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί, το Σαββατοκύριακο, στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Άκανθο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και του Δήμου Αριστοτέλη στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017.

«Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Άκανθο, δύο σπουδαίες πόλεις στη βορειοανατολική Χαλκιδική που αποτέλεσαν μετά από τον 8ο π.Χ. αιώνα τις δυο από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στον Στρυμονικό Κόλπο. Μέσα από τις εκδηλώσεις θέλουμε να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον μέσα από την κοινωνική διάσταση της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς» λέει η κ. Στρατούλη. Δίνει, άλλωστε, ιδιαίτερη έμφαση σε στοιχεία της λειτουργίας των πόλεων αυτών, όπως οι βιοκλιματικοί δείκτες, με τους οποίους δημιουργήθηκαν και είναι συμβατοί με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη αλλά και η εμπορική δράση που είχαν αναπτύξει.

Ωστόσο, πέρα από τις αναφορές των αρχαιολόγων στις αρχαίες πόλεις, τη Μεσαιωνική Ιερισσό και το νεκροταφείο της Ακάνθου, αλλά και την ανοιχτή συζήτηση φορέων και κοινού που έχει προγραμματιστεί, στις επιδιώξεις των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η διατύπωση μιας πρότασης για τις σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή.

«Η πρόταση αυτή, την οποία θα αναπτύξει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, αφορά την αξιοποίηση των θαλάσσιων δρόμων που έφεραν στον παρελθόν κάποιους από τους αποίκους των πόλεων από την Άνδρο και τις Κυκλάδες στο βορρά. Σήμερα θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους, και όχι μόνο τους δρόμους πολιτισμούς της ξηράς, για να συνδέσουμε μνημεία και πόλεις της αρχαιότητας με ενέργειες αναπτυξιακού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες σταθερές πιθανές πλόες ιστιοφόρων ή μικρών θαλαμηγών, διοργανώσεις ναυταθλητισμού από τις Κυκλάδες μέχρι τις βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική» σημειώνει.

Εκτιμά, τέλος, ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος με αφορμή τον εορτασμό του έτους ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με δωρεάν είσοδο και πολλές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του Ναού του Ολυμπίου Διός

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το Μινωϊκό αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι Λασιθίου