Τουλάχιστον 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών έως 4 ετών, είναι παντελώς ακάλυπτα έναντι της ιλαράς, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς. Ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μια δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά!
Αυτό επισήμανε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση για τη νόσο, με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού που είναι αθωράκιστος έναντι της μεταδοτικής μολυσματικής νόσου.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πορεία της νόσου μόνον ανησυχία και προβληματισμό γεννούν: Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέβει πια στα 196. Δηλώθηκαν δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα 30 νέα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικους.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας επανέλαβε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία με την άρνηση του εμβολιασμού αλλά και την ανάγκη κάλυψης του ευάλωτου, του αθωράκιστου πληθυσμού, με το εμβόλιο της ιλαράς στην τρέχουσα φάση.
Με βάση βεβαίως τα δεδομένα των ειδικών για τον πληθυσμό που πρέπει να εμβολιαστεί, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει επάρκεια 100.000 εμβολίων ιλαράς για τον πληθυσμό, προκαλεί επίσης ερωτηματικά για τη μέριμνα των αρμοδίων να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων.
Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών και των διαθέσιμων εμβολίων ιλαράς: η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία εκτιμά ότι χρειάζεται εμβολιασμό για την ιλαρά τουλάχιστον 350.000 παιδιά και μεγάλος αριθμός ενηλίκων, και η ποσότητα των εμβολίων είναι 100.000.
Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν την τελευταία εβδομάδα καταγγείλει επανειλημμένως ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των εμβολίων.
Εφησυχασμός από το Υπουργείο Υγείας
«Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε εγρήγορση και εφαρμόζουμε τις οδηγίες που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τον μεταβαλλόμενο επιδημιολογικό χάρτη της ιλαράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και στην Ελλάδα.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, αυτήν τη στιγμή έχουν καταγραφεί περί τα 170 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, «ευτυχώς χωρίς κανένα από αυτά να έχει σοβαρές επιπλοκές ή να είναι θανατηφόρο», σε αντίθεση με χώρες όπως η Ρουμανία ή Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, ενώ «είναι θετικό ότι αυτήν την περίοδο έχει αναπτυχθεί μία μεγαλύτερη ευαισθησία στην κοινή γνώμη για τα οφέλη του εμβολιασμού».
«Οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό η επιδημική έξαρση της ιλαράς οφείλεται στην επιρροή στον πληθυσμό του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος, μιας αμφισβήτησης της αξίας των εμβολιασμών.
Ευτυχώς, αυτές οι απόψεις στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ισχυρή επιρροή» ανέφερε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη αντιστοιχεί στο 96% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπου παρατηρούνται τα κρούσματα, καθώς σε αυτές το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλό.
«Από τα μέχρι στιγμής δηλωθέντα κρούσματα περίπου το 80% αφορά παιδικούς πληθυσμούς Ρομά, παιδιά κάτω των 10 ετών. Έχουμε κάνει με κινητή ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 1.500 εμβόλια σε καταυλισμούς Ρομά στο Λεκανοπέδιο και υπάρχει ένα πρόγραμμα, για να επεκταθούν αυτές οι δράσεις και στους καταυλισμούς στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μέσα στον Οκτώβρη» ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «πολύ δραστική παρέμβαση, διότι είναι στον πυρήνα της διασποράς της νόσου στη χώρα».
Παράλληλα, επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σε προσφυγικό καταυλισμό, «επειδή ακριβώς από τις αρχές του 2016, όταν ήταν ακόμη ανοιχτή η Ειδομένη, είχε προηγηθεί μία πολύ συστηματική προσπάθεια να εμβολιαστεί ο παιδικός προσφυγικός πληθυσμός στα camps σε όλη τη χώρα».
Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν;
Σε ό,τι αφορά στις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για την πρόληψη της ιλαράς ο κ. Ξανθός διευκρίνισε:
-Στα παιδιά η πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς μετατίθεται νωρίτερα –από την ηλικία των 15 μηνών, πάει στους 12 μήνες. Σε συντομότερο διάστημα από το αρχικά προβλεπόμενο γίνεται και η δεύτερη δόση, ήτοι στο τρίμηνο από την πρώτη δόση.
-Στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί πριν το 1970 και δεν έχουν νοσήσει για να έχουν φυσική ανοσία, εφόσον στο περιβάλλον τους έχουν εμφανιστεί κρούσματα, ή η δουλειά τους τούς φέρνει σε επαφή με κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι επίνοσος, συστήνεται να ελέγξουν αν έχουν εμβολιαστεί και αν δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, να κάνουν και συμπληρωματική δόση.
-Οι ανασφάλιστοι μπορούν να συνταγογραφούν τα εμβόλια δωρεάν, μέσω ειδικής φόρμας στο σύστημα συνταγογράφησης μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.
«Οι ανασφάλιστοι πολίτες, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 4368/2016 έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και ισότιμη φροντίδα στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως οι ασφαλισμένοι πολίτες.
Η συνταγογράφηση των εμβολίων μπορεί να γίνει από τις δημόσιες δομές -τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα ΠΕΔΥ, τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει θέμα επιβάρυνσης οικονομικής, είναι μηδενική η συμμετοχή στα εμβόλια και αυτό που είναι η μέριμνά μας είναι να υπάρξει η επάρκεια που απαιτείται και στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες και γενικότερα στην ελληνική αγορά» τόνισε ο υπουργός.
Υπάρχει απόθεμα 100.000 εμβολίων και θα διπλασιαστεί
Σε ό,τι αφορά στο απόθεμα των εμβολίων για την πρόληψη της ιλαράς ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις φαρμακαποθήκες και τις βιομηχανίες οι οποίες τα εισάγουν.
«Το απόθεμα αυτήν τη στιγμή καλύπτει απολύτως τις τρέχουσες ανάγκες, αυτό είναι απολύτως σαφές» διαβεβαίωσε, γνωστοποιώντας ότι «έχουν δεσμευθεί οι εταιρείες ότι θα διπλασιάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τις υπάρχουσες σήμερα ποσότητες, οι οποίες είναι αυτήν τη στιγμή γύρω στις 100.000».
Κληθείς να σχολιάσει στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σχετικά με τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού από παιδιάτρους, ο κ. Ξανθός είπε:
«Δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα αυτού του πράγματος, με την έννοια ότι σήμερα δεν υπάρχει προϋπόθεση στη χώρα μας να είναι κάποιο παιδί εμβολιασμένο σε όλο το φάσμα του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών π.χ. για να εγγραφεί στο σχολείο […]
Οι παιδίατροι, εάν πραγματικά τηρούν την επιστημονική δεοντολογία και τις κατευθύνσεις που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μπορούν να πείσουν και τους πλέον αμφισβητούντες για την αξία των εμβολιασμών, ότι είναι μία επένδυση στη δημόσια υγεία και άρα και στην προστασία της υγείας των παιδιών τους, το να είναι μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ένα τείχος απέναντι σε λοιμώξεις και επιδημίες, που είχαμε ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια».
Εξοπλισμός στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης
Αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως «το ισόγειο, που είχε πλημμυρίσει με νερά και μπάζα, τέθηκε εκτός λειτουργίας και χρειάζονται μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακατασκευής και αντικατάστασης εξοπλισμού και κτηριακών υποδομών που έχουν καταστραφεί».
Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως είπε, έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και θα ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Σχετικά με τις άμεσες παρεμβάσεις που δρομολογούνται τόνισε: «Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια μεταφέρονται άμεσα από την Αλεξανδρούπολη -μπορεί και σήμερα- φορητός εργαστηριακός εξοπλισμός, δηλαδή ακτινολογικό μηχάνημα και μηχανήματα διενέργειας εργαστηριακών βιοχημικών και αιματολογικών εξετάσεων κ.λπ., έτσι ώστε προσωρινά να συνεχίσει το κέντρο υγείας να μπορεί να παρέχει τις βασικές και απαραίτητες υπηρεσίες.
Θα χρειαστεί σίγουρα χρόνος για να επανέλθει πλήρως στην προτέρα κατάσταση, αλλά γίνεται προσπάθεια οι βασικές αυτήν την περίοδο υπηρεσίες- και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η εργαστηριακή υποστήριξη των γιατρών- να μην έχουν πρόβλημα».
Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ: «Παρέλαση» ποντικιών στο νοσοκομείο Κιλκίς