Το τακτικό υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης θα αποτιμήσει σήμερα τις εξελίξεις στην Καταλονία, έπειτα από την αξιολόγηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ότι πλέον μετά τις επεμβάσεις το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αποτελεί πλέον μία «χίμαιρα» κι ενώ πρόεδρος της τοπικής Τζενεραλιτάτ δηλώνει πως υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο» και οι αντιδράσεις στους δρόμους της Καταλονίας κορυφώνονται.
Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου επρόκειτο να εξετασθεί και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του κράτους για το 2018, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικονομικά την ερχόμενη εβδομάδα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Καταλονία μετά τις πρώτες συλλήψεις στελεχών της τοπικής κυβέρνησης, που είχαν επωμισθεί την οργάνωση του δημοψηφίσματος, αλλά και τις διαρκείς κινητοποιήσεις πολιτών που οι ενέργειες της Μαδρίτης προκάλεσαν.
Κατά τη χθεσινή ημέρα πλήθος ήσαν οι φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης, που καλούσαν τον πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζεμόντ να σκεφθεί ψύχραιμα την κατάσταση και επανέλαβαν την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους Καταλανούς. Μία θέση που αναμένεται να επαναλάβει στην συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ίνιγο Μένδεθ ντε Βίγο.
Από την πλευρά του, ο Πουτζεμόντ σε μήνυμά του που διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε χθες τους Καταλανούς να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, με «κοσμιότητα και σθένος» απέναντι στον Ραχόι, που «παραβίασε πολλές κόκκινες γραμμές», ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.
Στο επίσημο μήνυμά του αυτό, ο Πουτζεμόντ δηλώνει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «ότι στηρίζονται πλήρως από τον κόσμο και είναι απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα επέλθουν», έπειτα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις του τελευταίου 48ωρου.
«Όλος ο μηχανισμός του ισπανικού κράτους είναι προσανατολισμένος στο να εμποδίσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου», τόνισε ο Πουτζεμόντ, παραδεχόμενος ότι οι επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να είναι «εύκολες».
Παράλληλα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πουτζεμόντ δημοσίευσε μία ιστοσελίδα όπου οι Καταλανοί μπορούν να συμβουλευθούν για να βρουν τους εκλογικούς καταλόγους και τα κέντρα που μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Πλέον μένει να βρεθεί τρόπος να αποσταλούν οι προσκλήσεις για τα 55.000 μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που θα στελεχώσουν τα 6.200 εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών της Καταλονίας, μετά το κύμα συλλήψεων και κατασχέσεων προεκλογικού υλικού που πραγματοποιεί η αστυνομία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει άκυρη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Περίπου 20.000 οπαδοί της ανεξαρτησίας διαδήλωσαν όλη τη νύκτα έξω από την έδρα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου (που έχει επικυρώσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) στη Βαρκελώνη.
Η διαμαρτυρία έξω από την έδρα του Δικαστηρίου, που ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι, έχει μετατραπεί σε λαϊκή γιορτή, με τραγούδια από γνωστά καταλανικά συγκροτήματα να μεταδίδονται από τα μεγάφωνα, και συνθήματα υπέρ της ψήφου.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC, που μαζί με την Òmnium Cultural διοργάνωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας) Τζόρδι Σάντσεθ χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» τους 14 συλληφθέντες Καταλανούς δημόσιους λειτουργούς από την Εθνοφυλακή και τους εξίσωσε με αντίστοιχους φυλακισμένους σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Τουρκία.
Δεκάδες άλλα άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης χθες βράδυ έξω από τον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Τραβεσέρα ντε Γκράσια της Βαρκελώνης για να διαδηλώσει κατά των συλλήψεων.
Στον στρατώνα κρατούνται έξι από τους 14 συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Ανεξαρτησία» και «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και κόλλησαν στους τοίχους αφίσες υπέρ του δημοψηφίσματος.
Διαβάστε επίσης: Οι απαγορεύσεις του Ισλάμ οδηγεί ηλικιωμένους Άραβες να βιάζουν ανήλικες!