Άνω-κάτω οι φόροι των ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2018 – Τι αλλάζει ριζικά

Η ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των νέων αξιών των ακινήτων εργάζεται πυρετωδώς ωστόσο διαρκώς προκύπτουν προβλήματα.

Το βασικό εμπόδιο έγκειται στο γεγονός ότι οι εμπορικές τιμές καθορίζονται από πολλούς παράγοντες κι έτσι ο καθορισμός των νέων αξιών των ακινήτων μέσω των οποίων καθορίζονται και οι φόροι δεν μπορεί να είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Φόροι και τέλη ακινήτων, στο σύνολό τους περίπου 20, θα αλλάξουν ριζικά με τον καθορισμό  των νέων αξιών. Η αλλαγή στις αντικειμενικές ωστόσο δεν σημαίνει μόνο μειώσεις.

Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς θα φέρει μειώσεις ως και 40% σε αρκετές περιοχές, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικότερα σε δήμους της Αθήνας, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις η πορεία των τιμών θα είναι αντίθετη.

Στην Αττική, για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές όπως τα βόρεια και τα νότια προάστια, όπου οι τιμές όχι απλά δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν στα χρόνια της κρίσης καθώς πολλοί προτίμησαν αγορές σε ακίνητα ως επένδυση.

Έτσι ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών είναι μια δύσκολη εξίσωση.

Έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αλλαγή στις τιμές ζώνης οι οποίες θα καθορίζονται σε δεύτερη φάση από παράγοντες όπως η παλαιότητα του ακινήτου, τα τετραγωνικά, ο όροφος ή εμπορικότητα σε σχέση με το εάν το ακίνητο είναι στην πρόσοψη ή όχι κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματικές και παράνομες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ – Νέος φόρος μετατρέπει ακόμη και τη μικρή ακίνητη περιουσία σε… μεγάλη!

ΑΚΟΜΑ: Οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος για τα αυθαίρετα – Τι ισχύει για τα πρόστιμα!