Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Αλιβιζάτου για να προχωρήσει την προετοιμασία για τις εκλογές νέας ηγεσίας της Κεντροαριστεράς.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση για να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία κατέθεσε, όπως είχε δεσμευτεί, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι η πρότασή του θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση.
Όπως λέει θα δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι επιστήμονες, οι άνεργοι και όλοι όσοι αναζήτησαν λύσεις μακριά από την πατρίδα τα χρόνια της κρίσης.
Επίσης, δεν θα αποκλεισθούν από την εκλογική διαδικασία πολίτες με κινητικά προβλήματα και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
«Η πρότασή μας δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Και βέβαια εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, που αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα στείλει ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι η προοδευτική παράταξη δεν θα περιχαρακωθεί σε στενά κομματικά όρια», ανέφερε σε δήλωσή του συμπληρώνοντας ότι το νέο προοδευτικό κίνημα για να είναι μεγάλο, για να είναι δυνατό, πρέπει να το ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα έρθουν στις κάλπες από όλους τους δυνατούς δρόμους.
Η πρόταση, επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, α) είναι απολύτως συμβατή με τις τεχνολογικές λύσεις που έχει ήδη προκρίνει η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Ν. Κ. Αλιβιζάτο, β) δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γ) δεν απαιτεί επιπλέον χρόνο.
Προβλέπει διαδικασία ηλεκτρονικής προεγγραφής για όσους θέλουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, την ταυτοποίησή τους και τον τρόπο ψηφοφορίας.
Στο μεταξύ η απόφαση για τη στελέχωση των εκλογικών τμημάτων από εθελοντές είχε ληφθεί από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Χρειάστηκε όμως να μπει ο Οκτώβριος για να ανέβει στη «σελίδα» της επιτροπής το link που οδηγεί στη σχετική εφαρμογή (http://dpekloges.gr/site/ethelontes/)
Οι καθυστερήσεις συνοδεύτηκαν από προβλήματα στη λειτουργία. Ενδιαφερόμενοι που προσπάθησαν είδαν το σύστημα να τους πετά εκτός όταν η διεύθυνση της κατοικίας που έβαζαν δεν συμφωνούσε με τη θέση τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Το θέμα αποτελεί «καμπανάκι» για την κύρια διαδικασία, καθώς είναι προφανές ότι χρειάζεται χρόνος για να πιστοποιηθούν οι εθελοντές, να συγκεντρωθούν για να ενημερωθούν, να επισκεφθούν τους χώρους των εκλογικών τμημάτων, να γίνουν οι πρόβες κοκ.
Αποτελεί όμως… καμπάνα για το σύστημα της ψήφου εξ αποστάσεως, αφού οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί βασίζονται στην ίδια εφαρμογή.
Διαβάστε επίσης: Καρανίκας κατά Χρυσόγονου: «Ας κατέβει στις εκλογές να γελάσουμε…» (pics)