Βγήκαν στους δρόμους οι Γάλλοι να διαδηλώσουν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πόλεις της Γαλλίας για να καταγγείλουν περιστατικά παρενόχλησης, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού που έχουν ζήσει.

Με αυτό τον τρόπο ακολούθησαν το παράδειγμα των γυναικών που έχουν μοιραστεί τα προσωπικά βιώματά τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τις ετικέτες #metoo και #Balancetonporc.

Κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Metoo», «Metoo, ήμουν 19 ετών», «Metoo από έναν συνάδελφο» πολλές εκατοντάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες, κατέκλυσαν την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και στην επαρχία.

Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση αυτή ανέλαβε η δημοσιογράφος Καρόλ Γκαλάν η οποία απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου το #metoo- μια τάση που ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου με τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινστιν- να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από ένα δημοφιλές hashtag στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η 18χρονη Μαργκό, σερβιτόρα στο επάγγελμα, περιέγραψε πώς ένας συνάδελφός της της «τσιμπούσε τις γάμπες στις σκάλες». Όταν εκείνη ανέφερε το γεγονός στον προϊστάμενό της, εκείνος απευθύνθηκε στον συνάδελφό της. Κατόπιν ωστόσο επέστρεψε λέγοντάς της ότι «αυτός ήταν ο τρόπος του να επικοινωνεί».

Η Μαργκό παραιτήθηκε, όπως η ίδια είπε, δίνοντας το παρόν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Πιο κάτω, κάποιοι κρατούσαν την φωτογραφία μιας γυναίκας που χάθηκε, ενός θύματος κακοποίησης: «Metoo όμως εκείνη δεν βρίσκεται πλέον εδώ για να το πει. Τί θα έλεγε η Σάρα;» αναγραφόταν.

Στο Μπορντό, τα πρόσωπα των διαδηλωτών ήταν σκυθρωπά. Μια νεαρή γυναίκα ξεσπά σε κλάματα και αφηγείται ότι τη βίασαν σε ηλικία 18 ετών. «Εγώ είπα όχι και με βίασαν».

Μια άλλη γυναίκα αποκάλυψε ότι δεν έχει ποτέ πει στους γονείς της ότι όταν ήταν 15 ετών τη νάρκωσαν και τη βίασαν: «Δεν μιλάτε για αυτό, δεν θέλετε αυτό να προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους της οικογένειάς σας, μεταξύ των προσώπων του περιβάλλοντός σας…».

Και στη Μασσαλία, περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όπως ακριβώς στη Λιόν όπου ένα πανό έγραφε «125 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2016».

Διαβάστε επίσης: Ανθρωποκυνηγητό στην Αυστρία για 66χρονο που σκότωσε δύο γείτονές του