Εβδομάδα “των παθών” ξεκινά στην Καταλονία – Όλα κρέμονται από μια κλωστή

Eβδομάδα αβεβαιότητας ξεκινά σήμερα για την Καταλονία, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της επαρχίας, η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει στη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.

Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης χθες Κυριακή, ενώ την προηγουμένη χιλιάδες άλλοι είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Αναμένουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε χθες αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Καταλονία: Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Πουτζντεμόν

Ο Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.  «Ο Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.

Ωστόσο επισήμως ο Πουτζντεμόν δεν έχει εξουσίες, ενώ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα νομική διαδικασία εναντίον του για «στασιασμό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Πουτζντεμόν να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις απάντησε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα διαθέτει τα μέσα για να ηγηθεί μιας παράλληλης κυβέρνησης. Ελπίζουμε η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλονία να σεβαστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εντολές και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

Σε μια συμβολική κίνηση έχει δοθεί εντολή να αποσυρθεί η φρουρά από τα μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του Πουτζντεμόν από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, η διοίκηση της οποίας άλλαξε.

Την ίδια ώρα, στο αυτονομιστικό κίνημα διαφαίνεται μια απογοήτευση. Η ανεξαρτησία που κηρύχθηκε την Παρασκευή δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα και αμφισβητήθηκε έντονα χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές κατακαίνε την Ιταλίας: Εκκενώνονται περιοχές – Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα (pics)