Εντοπίστηκε το ελικόπτερο που συνετρίβη στη Νορβηγία – Και οι 8 επιβαίνοντες νεκροί

Σενεγάλη

Οι οκτώ άνθρωποι που επέβαιναν στο ελικόπτερο θεωρούνται νεκροί, ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης μετά από πολυήμερη αναζήτησή του.

«Το κέλυφος του ρωσικού ελικοπτέρου εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Χιρόντεν, σε βάθος 209 μέτρων». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες διάσωσης. Διευκρινίζουν πως οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στον εντοπισμό των σορών των επιβατών οι οποίοι θεωρούνται νεκροί.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Ρωσία, για πέντε μέλη πληρώματος και τρεις επιστήμονες, όλοι Ρώσοι.

Το ελικόπτερο, τύπου Mil Mi-8,εξαφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης δύο ή τρία χιλιόμετρα ανοικτά του Μπάρεντσμπουργκ, μιας ρωσικής μεταλλευτικής κοινότητας του Σβάλμπαρντ.

Το ελικόπτερο, που έχει τη μόνιμη βάση του κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, αναφέρθηκε ως αγνοούμενο κατά την επιστροφή του από το Πιραμίντεν, μια άλλη πρώην μεταλλευτική κοινότητα του Σβάλμπαρντ που έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο.

Σύμφωνα με τον γενικό σύμβουλο της Ρωσίας στο Σβάλμπαρντ, τον Βιατσεσλάβ Νικολάγεφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, «είναι ένα πολιτικό ελικόπτερο που ανήκει στην εταιρία Arktikougol και πραγματοποιεί πτήσεις μεταφέροντας μεταλλωρύχους από το Λονγκιαρμπίεν στο Μπάρεντσμπουργκ».

Μεγάλη επιχείρηση για να βρεθεί το ελικόπτερο

Για την ανεύρεσή του είχαν αναπτυχθεί σημαντικά μέσα, περιλαμβανομένου ενός αεροπλάνου ναυτικής περιπολίας, δύο ελικοπτέρων και πολλών νορβηγικών σκαφών καθώς και ενός δανικού αεροσκάφους.

Οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως η Ρωσία συμμετείχε στις έρευνες με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, προσωπικό και υλικό.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα υποθαλάσσιο μικρορομπότ.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε αυτή την πολική περιοχή όπου επικρατεί σκοτάδι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αυτή την περίοδο του έτους.

Η συνθήκη του Παρισιού του 1920 απέδωσε στη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, την κυριαρχία του Σβάλμπαρντ αλλά εγγυάτο επίσης στους πολίτες όλων των χωρών που υπέγραψαν τη συνθήκη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, τη δυνατότητα να ασκούν οικονομική δραστηριότητα στα εδάφη του.

Ως εκ τούτου η Ρωσία πραγματοποιεί εξορύξεις άνθρακα στο Μπάρεντσμπουργκ, μια κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες ρώσους και ουκρανούς μεταλλωρύχους, διασφαλίζοντας την παρουσία της σε μια στρατηγική περιοχή.

Το 2008 ένα άλλο ρωσικό Mil Mi8 είχε συντριβεί κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, προκαλώντας τον θάνατο τριών από τους εννέα επιβαίνοντες σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Το γύρο του κόσμου κάνει η χειρονομία ποδηλάτισσας στον Τραμπ (pics)