Επιστρέφει από Δευτέρα ο Δακτύλιος – Τι πρέπει να ξέρετε

Δακτύλιος

Ο Οκτώβριος φεύγει με τον δακτύλιο να κάνε… πρεμιέρα στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου.

Με μια μικρή καθυστέρηση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αυτή τη Δευτέρα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο δακτύλιος στην Αθήνα θα ισχύσει μέχρι τις 20 Ιουλίου 2018.

Σημειώνεται ότι δεν ισχύει τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που θα υπάρχει απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούμενων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Σε αυτές αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, το ονοματεπώνυμο του οδηγού και του ιδιοκτήτου ή κατόχου, καθώς και η ημερομηνία λήξης αυτών.

Όσες έχουν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2016-2017 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και 20-07-2018.

Η προθεσμία υποβολής τυχόν νέων αιτήσεων καθορίζεται μέχρι και την 24-11-2017, ενώ οι άδειες που θα χορηγηθούν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ισχύουν μέχρι και την 20-07-2018.

Ο δακτύλιος στην Αθήνα
Το κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη -28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Εκεί, ισχύει η εκ περιτροπής κυκλοφορία βάσει του τελικού ψηφίου της πινακίδας του οχήματος, κατά τις μονές ή ζυγές ημέρες κάθε μήνα.

Οι ώρες ισχύος του δακτυλίου ορίζονται για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν μέτρα και περιορισμοί.

Ποιοι εξαιρούνται 
Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας, τα αυτοκίνητα γιατρών που φέρουν την ειδική σήμανση του Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τους ίδιους, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Ακόμη, αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, καθώς και οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή Άτομα με Αναπηρίες), με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα έχουν εφοδιαστεί με βεβαίωση των Διευθύνσεων των Περιφερειών της χώρας.

Οι κάτοικοι της Αθήνας
Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που περικλείονται από το δακτύλιο μπορούν να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα από το Δήμο Αθηναίων. Πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό ωραρίου εργασίας για χρονικό διάστημα μιας ώρας πριν την έναρξη της εργασίας και μόνο για την έξοδό τους από την περιοχή του δακτυλίου και για χρονικό διάστημα δύο ωρών από τη λήξη του ωραρίου τους για την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους.

Τα οχήματά τους, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, θα κινούνται σε προκαθορισμένη ζώνη του δακτυλίου.

Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:
Α Ζώνη: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Ριζάρη – Λ. Βασ. Σοφίας – Βασ. Γεωργίου Α΄ – Σταδίου – Αιόλου – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Β Ζώνη: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αιόλου – Σταδίου – Ερμού – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).

Γ Ζώνη: Ερμού – Πλατεία Συντάγματος – Λ. Αμαλίας – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Καλλιρρόης – Παναγή Τσαλδάρη – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ερμού.

Δ Ζώνη: Λ. Βασ. Σοφίας – Ριζάρη – Σπ. Μερκούρη – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Α. Φραντζή – Καλλιρρόης – Λ. Ανδρ.Συγγρού – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ. Βασ. Σοφίας.

Οι ειδικές αυτές κάρτες θα φέρουν χρώμα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας, και θα αναγράφουν το ονοματεπώνυμο τη διεύθυνση κατοικίας του κατόχου, και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαυραγάνης: «Παράταση για τις ηλεκτρονικές κάρτες μέχρι 5 Νοεμβρίου»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης – Όσα είπε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης

ΑΚΟΜΑ: Θα μας τρελάνει ο Τσιρώνης: «Να γίνει νόμιμη η φαρμακευτική χρήση και της ηρωίνης!»