“Κήρυξη πολέμου” στη Μαδρίτη από το καταλανικό κοινοβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα!

Βαθαίνει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής, την Καταλονία και στην ισπανική κεντρική κυβέρνηση

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας  θα συγκληθεί τη Δευτέρα αψηφώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση σύγκλησης της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του καταλανικού τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.

Βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής και στην ισπανική κεντρική κυβέρνηση, ο Ραούλ Ρομέβα δήλωσε στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει μια απόφαση για την ανεξαρτησία.

Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τη διεξαγωγή, την 1η Οκτωβρίου, ενός απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Ρομέβα στο BBC απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Είπε πως η κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά, όχι δικαστικά, μέσα.

Οι πρώτες παρενέργειες: Καταποντίζεται ο τουρισμός 

Ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και ειδικοί στον τομέα σήμερα εκφράζουν την ανησυχία τους για τη θεσμική σύγκρουση που έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ επιβεβαιώνουν πως οι εικόνες της γενικής απεργίας την περασμένη Τρίτη και οι αστυνομικές επιθέσεις την Κυριακή, ήδη είχαν αρνητικές επιπτώσεις: ακυρώσεις κρατήσεων, μείωση της κατανάλωσης και επιδείνωση της θέσης της πόλης στον χάρτη των τουριστικών προτιμήσεων.

Η ανησυχία όμως δεν έχει σχέση όμως με την προοπτική να συμβεί το χειρότερο για τον τουριστικό τομέα της πόλης.

Γιατί ήδη υπάρχουν απτές ενδείξεις που προοικονομούν δυσοίωνες εξελίξεις: την περασμένη Κυριακή το κρουαζιερόπλοιο MeinSchiff3 του γερμανικού γραφείου Tui, που επρόκειτο να δέσει στη Βαρκελώνη, τελικά προτίμησε να την παρακάμψει και επισκέφθηκε απ’ ευθείας τη Βαλένθια.

Την περασμένη Τρίτη, κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας σε όλην την Καταλονία, ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας προτίμησε να διανυκτερεύσει στη Βαλένθια και όχι στο λιμάνι της Βαρκελώνης, όπως προβλεπόταν.

Το ίδιο πλοίο έχει προγραμματίσει νέα επίσκεψη στη Βαρκελώνη για τις 12 Οκτωβρίου και οι λιμενικές αρχές της πόλεις διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες ακυρώσεις.

Αυτό βέβαια, εάν δεν προκηρυχθούν νέες γενικές απεργίες, όπως είναι η παρούσα τάση, καθώς η 3η Νοεμβρίου μπορεί να επαναληφθεί εκ νέου.

Το συνδικάτο Intersindical –CSC έχει προτείνει νέα γενική απεργία στην Καταλωνία σε μία ημερομηνία μεταξύ 10-16 Οκτωβρίου, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα και στο τοπικό υπουργείο Εργασίας.

Συνεχίζονται οι απεργίες 

Κομβική ημερομηνία για την απόφαση κήρυξης νέας απεργίας θα είναι η Δευτέρα και θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Μαδρίτης στην μονομερή ανακήρυξη στις 9 Οκτωβρίου της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την ολομέλεια του τοπικού Κοινοβουλίου.

Τότε μπορεί να κηρυχθεί απεργία για την επόμενη Τρίτη, ή κάποια από τις επόμενες ημέρες.
Μία άλλη εταιρεία πάντως που έχει αντιδράσει ήδη στην πολιτική αβεβαιότητα είναι η αεροπορική εταιρεία American Airlines.

H εταιρεία ενόψει της απεργίας της περασμένης Τρίτης είχε προσφέρει στους επιβάτες της τη δυνατότητα δωρεάν αλλαγής του εισιτηρίου τους για άλλες ημερομηνίες. Αντίθετα, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε χθες πως οι κρατήσεις της δεν έχουν επηρεασθεί από την πολιτική κατάσταση.

Αλλά και οι έμποροι και οι τουριστικοί επαγγελματίες στη Βαρκελώνη εκφράζουν την ανησυχία τους ενώπιον της προοπτικής να διαρκέσει επί μακρόν η πολιτική αβεβαιότητα.

Χθες, ο Ενρίκε Αλκάνταρα, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Apertur αποκάλυψε πως έχουν μειωθεί οι μακροπρόθεσμες κρατήσεις για ταξίδια και συνέδρια, ενώ ιδιαίτερη πτώση έχει καταγραφεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

“Είμαστε μόλις στο παρά πέντε για το ξεκίνημα της ‘χαμηλής σαιζόν’ και ήδη ο Νοέμβριος δεν διαγράφεται καλός», επεσήμανε.

Μία έρευνα μεταξύ των μελών της Apertur, που περιλαμβάνει δεδομένα κρατήσεων έως τις 3 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει πως η πρόβλεψη για τις κρατήσεις γι’ αυτόν τον μήνα είναι κατά 6,5% χαμηλότερη από τον περασμένο μήνα.

«Ο ρυθμός έχει πέσει, και οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου ακόμη είναι σε αναμονή για το τι πρέπει να κάνουν, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού εάν υπάρξει ανακήρυξη ανεξαρτησίας», τονίζει ο Αλμπέρτ Γκράου, της συμβουλευτικής εταιρείας Magma.

«Η κατάσταση αβεβαιότητας επηρεάζει το εμπόριο», διαβεβαιώνει και ο Γκαμπριέλ Τζανέ, πρόεδρος της Barcelona Oberta , προσθέτοντας πως «δεν βοήθησαν ούτε οι αστυνομικές επιθέσεις, ούτε και οι κινητοποιήσεις στους δρόμους».

Διαβάστε επίσης: Ξέσπασε Τουρκοϊταλικός «πόλεμος» για τα οστά του Αγίου Νικολάου!