Μπαίνουν κάμερες στις πιλοτές των πολυκατοικιών – Τι αλλάζει με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας Αρχής

Κάμερες

Επιτρέπει η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την εγκατάσταση καμερών σε εισόδους διαμερισμάτων εντός της πολυκατοικίας, με γνωμοδότησή της που λύνει τη διαφωνία μεταξύ των δύο ενοίκων.

Η Αρχή θέτει αυστηρές προυποθέσεις όπως:

  • ότι το υλικό από τις κάμερες δεν μπορεί να αναρτηθεί σε ιστοσελίδα ή να επιδειχτεί σε τρίτα πρόσωπα (εκτός διωκτικών αρχών ή δικαστηρίων),
  • δεν επιτρέπεται σε καµία περίπτωση λήψη ή καταγραφή δεδοµένων ήχου.

Για την τοποθέτηση κάμερας σε όροφο πολυκατοικίας αποφαίνεται ότι για να τοποθετηθεί κάμερα που καταγράφει μεγαλύτερο εύρος από την είσοδο του διαμερίσματος (π.χ ασανσέρ, σκάλες) απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου. Αντίθετα, επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς η τοποθέτηση αν περιορίζεται το πέδιο εµβέλειας της κάµερας στον απολύτως απαραίτητο χώρο µπροστά από την πόρτα εισόδου του διαµερίσµατος.

  • Σε οροφοδιαμέρισματα στην υπ΄ αριθμ. 134/2015 απόφασή της, η Αρχή έχει κρίνει ότι η τοποθέτηση κάµερας στην πόρτα του διαµερίσµατος είναι νόµιµη, µε την προϋπόθεση ότι λαµβάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους, όπως η σκάλα και το ασανσέρ.
  • Σε συγκροτήµατα κατοικιών για την ασφάλεια των  κοινόχρηστων χώρων  και  των  προσώπων  που  κυκλοφορούν  σε  αυτούς, απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοίκων: «εγκατάσταση  µπορεί  να πραγµατοποιηθεί µόνο µε απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας σύµφωνα µε τις διατάξεις του οικείου κανονισµού και, εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισµό, απαιτείται  συναπόφαση και των  δύο  τρίτων  των  ενοίκων  της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί µία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήµατος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήµατος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στην Κρήτη – Μητέρα βρήκε νεκρό τον γιο της μέσα σε μία λίμνη αίματος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πραγματικό θρίλερ – Αυτοκτόνησε ο εισαγγελέας που είχε χειριστεί τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου και Φιλόπουλου!

ΑΚΟΜΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό στη λεωφόρο Συγγρού