Νέο τελευταίας τεχνολογίας προβολικό σύστημα για το Ευγενίδειο Πλανητάριο

Ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του, εγκαταστάθηκε στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το νέο σύστημα παρουσίασε σήμερα ο διευθυντής του Πλανηταρίου, δρ Μάνος Κιτσώνας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κιτσώνας, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα στον κόσμο, χάρη στο νέο προβολικό σύστημα θα προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για την τρίτη γενιά προβολέων που εγκαθίστανται από την έναρξη της λειτουργίας του Πλανηταρίου, το 2003. Όπως τονίστηκε, «επιθυμία της διοίκησης του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι το Πλανητάριο να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα κορυφαία πλανητάρια του κόσμου και γι’ αυτό ο εξοπλισμός του ανανεώνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας».

Ο κ. Κιτσώνας, ηλεκτρολόγος μηχανικός ο ίδιος, επισήμανε ότι για έναν θόλο με επιφάνεια περίπου 900 τ.μ., όπως αυτός του Πλανηταρίου, η ψηφιακή προβολή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση του έναστρου ουρανού. Απαιτείται, έτσι, από τους ψηφιακούς προβολείς ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης, προκειμένου να μπορεί να παραχθεί μία υψηλής ποιότητας εικόνα που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν προβολέα και όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως έχουν οδηγηθεί σε σύνθετες λύσεις χρησιμοποιώντας πολλούς προβολείς.

Το νέο προβολικό σύστημα αποτελείται από έξι προβολείς Barco F90-W13, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός τη συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ-φωσφόρου, επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη φωτεινότητα της τάξης των 13.000 λούμεν και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κιτσώνα, το Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι ένα από τα πρώτα πλανητάρια στον κόσμο, όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα με αυτήν τη φωτεινότητα.

Μαζί με τους προβολείς, εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των έξι προβολέων, ώστε να δημιουργούν μία ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο.

Την εγκατάσταση έκανε η Sky-Skan Inc., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με ειδίκευση σε πλανητάρια, η οποία είναι και ο κύριος προμηθευτής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου σε τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τον «οικονομικό στραγγαλισμό» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καταγγέλλει η ΣΕΑ

Μεγάλη ανακάλυψη στη Δήλο – Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι