Η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα αναβίωσε σήμερα στο ακροατήριο του Β1 εργατικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
Το Δικαστήριο συνεδρίασε υπό την προεδρεία του Χριστόφορου Κοσμίδη και με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη, Αρετή Παπαδιά, προκειμένου να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης της ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη, απορρίπτοντας κάποια σύνδεσή της με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της. Η κυρία Κούνεβα ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που έχει ασκηθεί κατά της εφετειακής απόφασης έκανε η ΓΣΕΕ.
Εγκληματική η απόφαση του Εφετείου στην υπόθεση Κούνεβα
Την κυρία Κουνεβα εκπροσώπησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο καθηγητής εργατικού δίκαιου Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Αρης Καζάκος, τη ΓΣΕΕ η δικηγόρος Μαρία Λαγουβάρδου ενώ την εταιρία ο Λεωνίδας Θεοδώρου.
Στην τοποθέτηση του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Εφετείου, σε βάρος της ευρωβουλευτού και επισήμανε ότι υπάρχει αίτημα για απονομή της Δικαιοσύνης.«Η εργοδότρια εταιρεία όφειλε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, ωστόσο, με τη συμπεριφορά της και τις συνθήκες εργασίας που δημιούργησε, οδήγησε στην επίθεση» τόνισε ο γνωστός δικηγόρος.
Ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε, επίσης,ότι η κυρία Κούνεβα εργαζόταν κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας και η εργοδότρια εταιρεία είχε συνεχείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικές για τις συνθήκες εργασίας και την παραβατικότητα της εργοδότριας είναι δύο εκθέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όπως επισήμανε
«Το πυρακτωμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί οδήγησε κάποιον να προβεί στο αρνητικό αυτό περιστατικό» τόνισε, επίσης, ο κ. Ρουπακιώτης και προσέθεσε ότι είχε δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και εχθρότητα από την πλευρά της εταιρείας, ενώ,δεν έλαβε κανένα προστατευτικό μέτρο όπως ειχε υποχρέωση αλλά οργάνωσε και μεθόδευσε τη δημιουργία πυρακτωμένου κλίματος.
«Το έγκλημα οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα»
Από την πλευρά του ο Άρης Καζάκος επισήμανε ότι το έγκλημα οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα και το κλίμα εχθρότητας που είχε δημιουργήσει η εργοδότρια εταιρία, η οποία ακολούθησε τακτική πολέμου προκειμένου να την οδηγήσει σε παραίτηση.«Η εργοδότρια γνώριζε τις τηλεφωνικές απειλές που δεχόταν η Κούνεβα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τις είχε δημοσιοποιήσει με συνέντευξη της σε ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών. Η εταιρεία είχε υποχρέωση πρόνοιας για να αποφευχθεί η μαφιόζικη, για τα ελληνικά δεδομένα επίθεση σε βάρος της» τόνισε, επίσης, ο κ. Καζάκος.
«Αν εργαζόταν ημέρα και κοντά στο σπίτι της, όπως είχε κατ´ επανάληψη ζητήσει το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2008 δε θα δεχόταν μοιραία επίθεση. Η εταιρία δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των κινδύνων και των απειλών που δεχόταν αντίθετα ήθελε να την εκφοβίσει και να την οδηγήσει σε παραίτηση » επισήμανε ο κ. Καζάκος.
Τεράστια σημασία για τον συνδικαλιστικό χώρο
Η δικηγόρος της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει τεράστια σημασία για τον συνδικαλιστικό χώρο και μάλιστα σε μια πολύ περίεργη εποχή που ζει η χώρα μας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε σχετικά με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες της εις βάρος της επίθεσης : « Αυτό και για εμένα και για όλους τους πολίτες είναι κάτι που δεν επιθυμούμε. Εγώ μαθαίνω να ζω με προβλήματα που έχω αλλά κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στη κοινωνία. Για αυτό πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να βρεθούν οι ένοχοι και να σταματήσουν οι επιθέσεις και ειδικά σε συνδικαλιστές για εργατικές αιτίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιωάννινα: Πιάστηκε ο «δράκος» που επιτέθηκε σε 14 γυναίκες
ΑΚΟΜΑ: Θεσσαλονίκη και Αθήνα: Στους δρόμους συνταξιούχοι και φοιτητές