Συνεχίζουν τις αντιδράσεις οι ομογενείς στη Χειμάρρα για την κατεδάφιση των σπιτιών τους

Μπορεί τα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης για νέες κατεδαφίσεις ακινήτων  ομογενών στην Χειμάρρα, να «πάγωσαν», μετά και τις τελευταίες δυναμικές αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα, ωστόσο το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο αρμοδίων υπαλλήλων από τα Τίρανα, βρέθηκε στην  πόλη και κατέγραψε εκ νέου  τα υποψήφια προς κατεδάφιση κτίσματα.

Την περασμένη Δευτέρα  οι νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χειμάρρας, απέτρεψαν το νέο τελεσίγραφο των αρμοδίων αλβανικών Αρχών,  για εκκένωση   σπιτιών και επιχειρήσεων ώστε να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου ανάπλασης της πόλης, που προωθεί η κυβέρνηση Ράμα.

«Κατεδαφίζουν σπίτια κατά πολύ γηραιότερα από το ίδιο το αλβανικό κράτος. Σπίτια αποκλειστικά Ελλήνων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών, ζητώντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώστε να μην προχωρήσουν οι αλβανικές μεθοδεύσεις.

«Εδώ και ένα χρόνο η κινητοποίηση του λαού και των εκπροσώπων του ήταν μεγάλη. Καταφέραμε μέσα από συντονισμό και μεταξύ μας ομόνοια να δραστηριοποιηθούμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ώστε να αποτραπούν οι κατεδαφίσεις.

Καταφέραμε να ενώσουμε ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές. Καταφέραμε με την συνδρομή της Ελλάδας, των ενώσεων πολιτών από τα Τίρανα μέχρι την Ουάσιγκτον και των ξένων πρεσβειών στα Τίρανα να αναστείλουμε μέχρι σήμερα τις κατεδαφίσεις αυτές και να θέσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.

Καταφέραμε την οπτική μας που είναι – Καμία παρέμβαση πριν την απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες – να την οικειοποιηθούν οι εταίροι της αλβανικής κυβέρνησης» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Δευτέρα έξω από το Δημαρχείο της Χειμάρρας, μαζική ήταν η κινητοποίηση ομογενών για τις νέες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, που φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει το σχέδια αφελληνισμού της περιοχής και λεηλασίας των ελληνικών περιουσιών που θεωρούνται «φιλέτα».

Όλα αυτά, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις – δεσμεύσεις των υπουργών Γκικνούρη και Κουμπάρο προς εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και κατοίκων της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Έφαγε πρόστιμο 100 ευρώ επειδή…τραγουδούσε στο αμάξι του!