Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας: “Άκυρο το δημοψήφισμα της Καταλονίας”

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε ομόφωνα το δημοψήφισμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο, μελετώντας τη νομιμότητά του, είχε «παγώσει» τον νόμο.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, επέμενε μέχρι και σήμερα ότι θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδιά του καταστρέφονται σαν «χάρτινος πύργος».

Την ίδια στιγμή, καμία σαφή απάντηση για το αν προτίθεται να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος δεν έδωσε τελικά ο Κάρλος Πουτζδεμόντ λίγη ώρα πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχε θέσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ο οποίος απείλησε με ακύρωση της αυτονομίας της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως στην τετρασέλιδη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτονομίας αλλά ζητά από τη μια διάλογο διάρκειας δύο μηνών και από την άλλη μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την El Pais o Πουτζδεμόντ στην επιστολή του ζητά να σταματήσει η καταπίεση κατά των Καταλανών – κάνοντας αναφορά στα επεισόδια την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Σε συμφιλιωτικό τόνο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αναφέρει στην επιστολή του ότι «η κατάσταση που ζούμε είναι σημαντική και απαιτεί πολιτικές λύσεις και απαντήσεις» υπενθυμίζοντας ότι στις 10 Οκτωβρίου είχε προτείνει διάλογο «όχι ως ένδειξη αδυναμίας αλλά ως μια ειλικρινή πρόταση για να βρεθεί λύση ανάμεσα στο ισπανικό κράτος και την Καταλονία».

Σε μια πρώτη αντίδραση ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις, δήλωσε για την επιστολή Πουτζδεμόντ ότι «θεωρώ ότι δεν αποτελεί απάντηση στην προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζδεμόντ δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε».

Όπως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος ο ηγέτης της Καταλονίας απλά χρονοτριβεί.  Πώς θα αντιδράσει όμως η ισπανική κυβέρνηση στην άρνηση της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της; Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Ραχόι καθώς, όπως σημειώνεται, η τελευταία δήλωση από την πλευρά της Καταλονίας θολώνει τα νερά.

Ο Μαριανό Ραχόι την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποίησει ότι σε περίπτωση που ο Πουτζδεμόντ επιβεβαίωνε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα είχε στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει».

Αν, αντίθετα, δεν γινόταν αυτό τότε ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Διαβάστε επίσης: Εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από την Ράκα την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους! (video)