Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.
Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε τη Δευτέρα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.
Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.
Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε κανένα κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα.
Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί.
Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν την Κυριακή να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι ντόπιοι, εκτός από έναν που ζούσε στη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM, και φέρεται ότι είναι αυτός που φύλαγε το θύμα της απαγωγής.
Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ποινικά αδικήματα.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας γνωστός μεσίτης και ένας 23χρονος που έχει κατηγορηθεί για πυροβολισμούς εναντίον μίας γυναίκας.
Μεταξύ αυτών που ανακρίνονται είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων- κρατητήριο και ένας ποινικός με εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις. Ακόμη, ερευνάται η εμπλοκή στην απαγωγή ενός Κρητικού που είχε συμμετάσχει στην απαγωγή Παναγόπουλου το 2009 και δυο ιδιοκτητών καταστημάτων στο Ρέθυμνο.
«Ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη απ΄ ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και κυρίως απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς να πάθει το παραμικρό.
Τα συγχαρητήριά του στον γενικό επιθεωρητή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, και όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και ιδιαιτέρως στους απλούς αστυνομικούς, που εργάστηκαν γι αυτή την υπόθεση, εξέφρασε και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
«Ήταν μια επιχείρηση άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη και δεν μπορεί κανείς παρά να είναι περήφανος για την ποιότητα και την επαγγελματική δράση της Αστυνομίας» είπε ο κ. Τσουβάλας στο ΑΜΠΕ, ο οποίος πιθανότατα την Τρίτη θα μεταβεί στην Κρήτη για να εκφράσει τα συγχαρητήριά του από κοντά.
Διαβάστε επίσης: Έτοιμος για… επανάσταση κάτοικος στη Φλώρινα -Είχε όπλα, σπαθιά και ξιφολόγχες!