Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου και στην Κλεισούρα Πρεμέτης στην Βόρειο Ήπειρο, όπου βρίσκονται τα δύο οργανωμένα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Ελλήνων πεσόντων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη Νέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στις 10.00 το πρωί και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου και στους Βουλιαράτες όπου εψάλη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και Δοξολογία στις 12.00.
Πλήθος κόσμου από την Βόρειο Ήπειρο και την Ελλάδα, τίμησε τους πεσόντες του 1940 – 1941, ανάμεσα τους και συγγενείς των ηρώων που αναπαύονται στην βορειοηπειρωτικη γη.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρέσβειρα στα Τίρανα κυρία Ελένη Σουρανη.
Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Η συντριπτική πλειοψηφία σκοτώθηκε, εντός της αλβανικής επικράτειας. Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι στα δύο νεκροταφεία, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση.
Βουλιαράτες. Ένας αξιωματικός και 57 στρατιώτες έμειναν πίσω …
Σχεδόν 4 χλμ μετά το μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς βρίσκεται,το μοναδικό ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριό στην Αλβανία, με αγνωρισμένους πεσόντες του 1940-41, το οποίο οι κάτοικοι διατήρησαν με αξιοθαύμαστο τρόπο ακόμη και τα δύσκολα χρόνια του καθεστώτος Χότζα.
Στους Βουλιαράτες την περίοδο 1940 – 1941, έλαβε μέρος φονική μάχη με τους οπισθοχωρούντες Ιταλούς στο υπερκείμενο του χωριού ύψωμα Αγίου Αθανασίου, την 1η Δεκεμβρίου 1940. Οι απώλειες 15 Ελληνες στρατιώτες νεκροί και 130 τραυματίες. Ολοι τους από τη Βόρεια Πελοπόννησο, Κορινθία και Αχαϊα.
Οκτώ απ’αυτούς φιλοξενεί η Βουλιαρατινή γη στα οστεοφυλάκια του νεκροταφείου. Επίσης στο χωριό αυτό λειτούργησε επί 3,5 μήνες το 1940-41 υγειονομικός σχηματισμός, το Σ1 Πεδινό χειρουργείο δυναμικότητας 300 κλινών. Αυτό το χειρουργείο-νοσοκομείο προσέφερε περίθαλψη στους Ελληνες τραυματίες που διακομίζονταν από διάφορα μέρη του μετώπου.
Οι κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν σπίτια, που χρησίμευσαν ως θάλαμοι νοσηλείας, πρόσφεραν κατάλληλη τροφή για τη δίαιτα των τραυματιών και άλλες υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με επιδιόρθωση και συντήρηση δρόμων για τη μεταφορά των τραυματιών.
Όσοι απ’τους τραυματίες έχαναν τη μάχη για τη ζωή, οι κάτοικοι τους τίμησαν όπως έπρεπε. Παραχώρησαν ένα χωράφι που είχε μέσα ένα εξωκλήσι του Αγίου Βασίλειο και το μετέτρεψαν σε περιστασιακό στρατιωτικό νεκροταφείο. Συνολικά 57 Έλληνες στρατιώτες, έμειναν για πάντα εκεί.
Αίγυπτος: Σε κλίμα συγκίνησης ο ελληνισμός του Καΐρου
Τις μνήμες των ημερών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μίας ξεχωριστής λεπτομέρειας που συνδέει τα μεγάλα αυτά γεγονότα με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, κατά τη σημερινή δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου στο Κάιρο, μιλώντας προς τον Ελληνισμό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που γιόρτασε την επέτειο του «ΟΧΙ» και αποκαλύπτοντας ότι ο Έλληνας που εκφώνησε τα τελευταία λόγια από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών πριν περάσει στα χέρια των Γερμανών ήταν ένας Αιγυπτιώτης, ο Κώστας Σταυρόπουλος, σύμφωνα με τον ερευνητή Νίκο Νικηταρίδη.
Ο κ. Καβαλής επεσήμανε παράλληλα ότι η 28η Οκτωβρίου για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος, καθώς είναι η περίοδος που έδωσε την ευκαιρία στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό να ζήσει από κοντά τα μεγάλα αυτά γεγονότα, να πολεμήσει, να δώσει αίμα και να ζήσει αυτό το μεγάλο άθλο της πατρίδας μας.
Από την πλευρά του, και παρουσία του Κύπριου Πρέσβη Χάρη Μορίτση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, εκπροσωπώντας τον Έλληνα Πρέσβη Χρήστο Μιχαήλ Διάμεση, ανέγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουΐκ, καλώντας όλους να παραδειγματιστούμε από το πνεύμα της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων του 1940.
Τέλος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, που ετέλεσε τη Δοξολογία, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο Ελληνισμός έχει στο DNA του χαραγμένο να γράφει λαμπρές σελίδες στην ιστορία, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, αλλά χρειάζεται για αυτό ομόνοια και ομοψυχία”.
«Όποτε ομονοήσαμε, γράψαμε με μεγάλα γράμματα ψηλά το όνομα του έθνους μας στην ιστορία. Αυτό χρειαζόμαστε πάντα για να προχωρούμε μπροστά», κατέληξε.
Οι επετειακές εκδηλώσεις στο προαύλιο του επιβλητικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ολοκληρώθηκαν με την προσκοπική και μαθητική παρέλαση, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου και την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Η Κύπρος τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ»
Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, τιμηθήκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων η Λευκωσία όπου πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Στις 10 το πρωί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Παρίσταντο, επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.
Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.
Μετά τη δοξολογία ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το μήνυμα της σημερινής Ημέρας είναι ένα: Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος γράφει Ιστορία. Όταν ο Ελληνισμός είναι διχασμένος, το μόνο που καταγράφεται είναι καταστροφές και όλεθρος».
«Αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε από την ημέρα, αν θέλουμε πραγματικά να την τιμήσουμε, είναι επιτέλους να ενώσουμε δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουμε τα όσα η τουρκική αδιαλλαξία προκαλεί προκειμένου να ανατρέψουμε την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση», κατέληξε.
Στις 11:00 ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρέσβης της Ελλάδας δέχθηκαν μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας τον χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία έλαβαν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.
Διαβάστε επίσης: Η Μαδρίτη πήρε και επίσημα τον έλεγχο της Καταλονίας