Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε μετά την καθαίρεσή του ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος “διέφυγε” χθές στο Βέλγιο από την Ισπανία, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Όπως δήλωσε, θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις».
Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δεν ζητεί άσυλο στο Βέλγιο, όπως είχε γράψει χθες μεγάλη μερίδα του ισπανικού Τύπου, ενώ πρόσθεσε πως δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.
Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του είναι «αβάσιμες».
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στο Βέλγιο για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.
«Δεν είναι θέμα πολιτικής. Βρίσκομαι εδώ για να ενεργήσω ελεύθερα και με ασφάλεια», είπε. Κι όταν ρωτήθηκε υπό ποιους όρους θα επέστρεφε στην Καταλονία απάντησε ότι «ζητά εγγυήσεις, που δεν τον δίνονται προς το παρόν».
Επεσήμανε ακόμη ότι «θέλουμε να είμαστε εδώ ως ευρωπαίοι πολίτες, Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δέσμευσή μας ως προς αυτό. Θα δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις κάθε μέρα. Αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετούμαστε είναι να βρισκόμαστε εδώ, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.»
Απαντώντας στο ερώτημα πόσο θα μείνει στις Βρυξέλλες είπε ότι «αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον θα δοθούν εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη με διαχωρισμό των εξουσιών. Τότε θα επιστρέψουμε αμέσως.»
Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν είναι έτοιμος να περάσει τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Τον λόγο πήραν οι πρώην υπουργοί Πονσάτι και Φορν, οι οποίοι είπαν ότι ενήργησαν «για την ελευθερία» με «πολιτισμένο και δημοκρατικό τρόπο» και συνέκριναν τις κατηγορίες περί στάσης με εκείνες περί τρομοκρατίας.
Ο Πουτζδεμόν ανήγγειλε ότι θα υποστηρίξει τις εκλογές που προκήρυξε στην Καταλονία η Μαδρίτη. «Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου είναι μια πρόκληση που θα αποδεχθούμε». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ραχόι: «Εμείς θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών όπως κάναμε πάντοτε…. Θα κάνετε κι εσείς το ίδιο; Θέλω μια ξεκάθαρη δέσμευση από το κράτος. Θα σεβαστεί ή όχι τα αποτελέσματα».
Ο Πουτζδεμόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει τονίζοντας ότι ο καταλανικός λαός ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Καλώ τον λαό της Καταλονίας να προετοιμαστεί για έναν μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας», είπε. «Δεν θα μας εξαναγκάσουμε να εγκαταλείψουμε το πολιτικό μας εγχείρημα» τόνισε.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε ο εισαγγελέας ο Πουτζδεμόν υποστήριξε ότι «δεν είναι έγκυρες νομικά. Καταδιώκουν μια ιδέα κι όχι ένα έγκλημα. Ζητούν 30 χρόνια φυλακή για τον καθένα μας.» Και όπως είπε οι κατηγορίες αυτές αποδεικνύουν πόσο πολεμόχαρο είναι το ισπανικό κράτος.
Αναφορικά με τη φυγή του ίδιου και συνεργατών του στις Βρυξέλλες επ’ αόριστον είπε ότι το έκαναν για να επιστήσουν την προσοχή στο Καταλανικό ζήτημα στην καρδιά της Ευρώπης και για να καταγγείλουν τη μεροληψία του δικαστικού συστήματος.
«Θέλουμε» είπε, «να καταγγείλουμε την πόλωση του ισπανικού δικαστικού συσηματος και να δείξουμε στον κόσμο πόσο μεγάλο είναι το δημοκρατικό έλλειμμα στο ισπανικό κράτος».
Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του μιλώντας στα καταλανικά ο αποπεμφθείς πρόεδρος είπε ότι την Παρασκευή το βράδυ, μετά τις πληροφορίες που έλαβε για επικείμενη «επίθεση» από την ισπανική κυβέρνηση και τις κατηγορίες που παρουσίασαν οι εισαγγελείς τη Δευτέρα η περιφερειακή κυβέρνησή του αποφάσισε να προτάξει «τη σύνεση, την ασφάλεια και τη διαπραγμάτευση».
Είπε ότι οι εξελίξεις τον ανάγκασαν να υιοθετήσει ένα πλάνο εργασίας που δίνει προτεραιότητα στην «αποφυγή της βίας, γιατί η ειρήνη και ο διάλογος ήταν πάντα προτεραιότητα για τον καταλανικό λαό και την καταλανική κυβέρνηση.» «Όλες οι αποφάσεις είναι συνεπείς με τις αξίες της ειρήνης».
Πουτζδεμόν: Να “καθυστερήσει” η ανεξαρτησία της Καταλονίας προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια
Συνεχίζοντας στα ισπανικά είπε ότι η κυβέρνησή του προτίμησε να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση, και βία κι ότι μια δημοκρατία δεν μπορεί να γεννηθεί από τη βία. «Δεν μπορούμε να συρθούμε σ’ ένα τέτοιο σενάριο», είπε πετώντας βέλη κατά της Μαδρίτης.
«Δεν αναγκάσαμε τους δημοσίους υπαλλήλους να διαλέξουν στρατόπεδο. Αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα την καθυστέρηση της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το αποδεχόμαστε» είπε.
Διαβάστε επίσης: Τραυματίστηκε σε ενέδρα ο Τσετσένος που σχεδίαζε τον φόνο του Πούτιν