Η απόφαση της Μαδρίτης να αναλάβει τα ηνία της τοπικής κυβέρνησης και των αστυνομικών δυνάμεων στην Βαρκελώνη δεν πρόκειται να σταματήσουν το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εκτιμά η ειδική σε ζητήματα αυτονομίας Ζαμπίνε Ρίντερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP).
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η γερμανίδα πολιτικός επιστήμονας εμφανίζεται βέβαιη ότι για πολλούς Καταλανούς το ζητούμενο ήταν και παραμένει, όχι απλά μια διεύρυνση αυτονομίας, αλλά η πλήρης ανεξαρτησία από την Ισπανία.
Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα μια μεταρρύθμιση του ισπανικού Συντάγματος που θα μετατρέψει την Ισπανία σε ομοσπονδιακό κράτος:
«Ζητούμενο είναι μια μεταρρύθμιση που θα αφορά ολόκληρη την Ισπανία. Ήδη η Καταλονία κινείται προς την κατεύθυνση της χώρας των Βάσκων που διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία και έχει το δικαίωμα να κρατά στην περιφέρεια της ακόμα περισσότερα φορολογικά έσοδα απ΄ ότι οι Καταλανοί.
Πρόκειται όμως για ζήτημα που αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ίσως η διένεξη Μαδρίτης-Βαρκελώνης θα μπορούσε να έχει εν τέλει θετική κατάληξη για την Ισπανία, η οποία να επωφεληθεί από μια ριζική μεταρρύθμιση του Συντάγματος».
Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα ειδική επικρίνει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι διότι δεν επεδίωξε νωρίτερα το διάλογο με την καταλανική ηγεσία, μολονότι οφείλει ως πρωθυπουργός να κινηθεί στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας του.
Η σύγκρουση Μαδρίτης-Βαρκελώνης ήταν ωστόσο προδιαγεγραμμένη εδώ και πολύ καιρό, πιστεύει η πολιτικός επιστήμονας Ζαμπίνε Ρίντελ:
«Δυστυχώς υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες όχι μόνο από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά της ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα. Όλοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε μια μέρα στην Ισπανία, η οποία επιπλέον αντιμετωπίζει από το 2012 μια βαθιά οικονομική κρίση.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμα κι αν σε πολιτικό επίπεδο η Ισπανία επιστρέψει σε μια προβλέψιμη πορεία, οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα θα είναι τεράστιες».
Διαβάστε επίσης: Βρετανική εταιρεία στο Ντουμπάι προσφέρει ανειδίκευτη εργασία με ετήσιες αποδοχές 225.000 ευρώ!