Handelsblatt: Μόνο με θαύμα θα ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέτρα ο Τσίπρας

Θαύμα θα είναι αν καταφέρει η Ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelslblatt, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εφαρμόσει γρήγορα το πρόγραμμα και ελπίζει σε ένα πολιτικό comeback…

Η εφημερίδα Handelsblatt με ανταπόκριση από την Αθήνα σημειώνει συγκεκριμένα: «Σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα γρήγορα και ελπίζει σ΄ ένα πολιτικό come back».

«Όταν ο κ. Τσίπρας πετούσε κατευθείαν από την Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, δεν έλαβε ώθηση μόνο από τους κινητήρες του τζετ που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό. Μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο νιώθει ότι υπάρχει και πολιτικός ούριος άνεμος» σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Ο Τσίπρας προσπαθεί να μεταμορφωθεί από πολιτικός παρίας σε αναγνωρισμένο εταίρο

«Το γεγονός ότι ειδικά ο Τσίπρας βλέπει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας “στο καλύτερο σημείο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” και κολακεύεται ως «στρατηγικός εταίρος» του Τραμπ προκαλεί εντύπωση από το στόμα ενός πολιτικού, το κόμμα του οποίου δαιμονοποιεί τις ΗΠΑ ως “εχθρό των λαών”.

Κι ο ίδιος ο Τσίπρας δαιμονοποιούσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας τον Τραμπ ως ενσάρκωση του “κακού”. Αλλά αυτό ήταν τότε. Τώρα ο Τσίπρας έχει υιοθετήσει εντελώς διαφορετικούς τόνους.

Είναι μέρος μιας μεταμόρφωσης: ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να μεταμορφωθεί από πολιτικός παρίας σε αναγνωρισμένο εταίρο» σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Αφού περιγράφει τα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Τραμπ και την Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, η Handelsblatt αναφέρεται στην τρίτη αξιολόγηση και τις μεταρρυθμίσεις: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό θα είναι ένα μικρό θαύμα.

Η εντολή του προς τους υπουργούς είναι να έχει ολοκληρωθεί το 80%, έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 6 Νοεμβρίου. Ο κ. Τσίπρας θέλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε το πρόγραμμα προσαρμογής να έχει κλείσει έως τον Αύγουστο του 2018.

Οι πιέσεις από τις αλλαγές στη Γερμανία

Η πίεση είναι μεγάλη και λόγω της διαφαινόμενης αλλαγής συνασπισμού στο Βερολίνο. Η θέση τού προέδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Kρίστιαν Λίντντερ ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εξακολουθεί να πλανάται. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπονται ολισθήματα αυτή τη φορά. Ιδίως, όμως, η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί την επόμενη χρονιά να χρηματοδοτηθεί ξανά χωρίς δάνεια βοήθειας».

Και καταλήγει η ανταπόκριση της Handelsblatt: «Eάν το πρόγραμμα κλείσει επιτυχώς αυτό δεν θα σήμαινε μόνο ότι κλείνει το κεφάλαιο του ελληνικού δράματος, αλλά και ότι θα ανακατευτεί ξανά η πολιτική τράπουλα στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 13 μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία. Αλλά η Νέα Δημοκρατία δε έχει καταφέρει πραγματικά να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το κόμμα αυτό στο 26-30%, ποσοστό στο οποίο είναι ανάλογο με το 28,1% το οποίο έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015 η ΝΔ.

Πλέον του 20% δήλωσαν αναποφάσιστοι. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρέπει να είναι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους μπορεί να ξανακερδίσει ο Τσίπρας».

Διαβάστε επίσης: Ξαναχτύπησε ο Καρανίκας: «Η Μακρόνησος δεν είναι νησί των αριστεριστών»!