Ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κρατάει ο Πρωθυπουργός σε νέα του συνέντευξη, ενώ τονίζει ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μιας χρήσης.
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τα πλεονάσματα, αλλά και τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα μίλησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: “Ναι, θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Και πιστεύουμε ότι ώτα δεν έχουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων αλλά και οι πολίτες που αρνούνται την επιστροφή σε μια ακροδεξιά εκδοχή του παρελθόντος…
Η πιθανότητα μιας τέτοιας συνεργασίας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Όταν ορισμένοι σε αντίθεση με την Πορτογαλία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η σοσιαλδημοκρατία έχει προχωρήσει σε πολιτική στροφή και γενναία αυτοκριτική, τοποθετούνται απέναντι και εχθρικά προς την κυβέρνηση και την Αριστερά, τότε τον λόγο έχουν οι πολίτες”.
Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ
Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσεων δεν είναι βέβαια. Βεβαίως έχουμε διαφορές… αλλά ο υπερτονισμός αυτών των διαφορών και η συστηματική συκοφαντική αντιμετώπιση των ΑΝΕΛ από τους αντιπάλους της κυβέρνησης δεν αποβλέπει φυσικά στην προστασία μας από κακές παρέες. Όλοι ξέρουν που αποβλέπει…
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπως και η εποχή που οι Ελληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μία φωτογραφία». Αναφορικά με όσους του καταλογίζουν πρόσδεση στον «Ατλαντισμό» επισημαίνει ότι «αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε», ενώ για το κόστος αναβάθμισης των F-16 σημειώνει: «Ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».
Για τις εν εξελίξεις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε υπογραμμίζει πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει». Αφήνει δε αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».
Στο εξωτερικό εκπροσωπώ την Ελλάδα, όχι το κόμμα
Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Οχι το κόμμα ή την παράταξή του. Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς. Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: «Να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος για F-16: «Δεν θα αναβαθμίσουμε 123 μαχητικά – Πλαφόν τα 1,1 δισ.!»