Ανδρουλάκης: “Θα υπάρξουν εκπλήξεις την Κυριακή – Ο λαός θέλει αλλαγή σελίδας”

Ανδρουλάκης

Την πρόβλεψη ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς θα υπάρξουν «εκπλήξεις», εξέφρασε ο διεκδικητής του χρίσματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως χαρακτηριστικά  είπε «την Κυριακή θα υπάρξουν εκπλήξεις διότι ο κόσμος θέλει να γυρίσει σελίδα η παράταξη».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης σε περίπτωση ήττας του: «Σε καμία περίπτωση. Με τη δυναμική που έδειξε ο ελληνικός λαός ποιος θα παραμείνει αμετανόητος, ποιος δεν έχει μάθει πια από τα λάθη του χθες και τις προσωπικές στρατηγικές; Εγώ έμεινα τόσα χρόνια στην παράταξη γιατί την πίστεψα. Δεν έμεινα γιατί μου έδωσε κάποιο ρόλο. Γραμματέας ήμουν το 2013 κι ευρωβουλευτής το 2014. Δεν ήμουν ούτε διορισμένος στο κράτος ούτε βουλευτής». Εάν δεν πάμε σε μια τέτοια κουλτούρα που η ενότητα δεν είναι θέμα ρόλων αλλά είναι θέμα συλλογικών αντιλήψεων κι ιδεών, τότε έχω αποτύχει. Αυτός είναι ο στόχος της ενότητας» τόνισε.

Το συνέδριο θα αποφασίσει ποιος θα με εκπροσωπεί αν εκλεγώ
Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι ο εκπρόσωπος της παράταξης στη Βουλή εφόσον εκλεγεί ο ίδιος, τόνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί από το ιδρυτικό συνέδριο: «Η κα Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη είπαν ότι πρέπει να υπάρχουν δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Αυτό είναι ένα επίδικο ζήτημα ο οποίο θα το αξιολογήσουν οι πολίτες, οι συνιδρυτές στο ιδρυτικό μας συνέδριο. Άρα δεν μπορεί να τεθεί το ερώτημα αυτό σήμερα σε μένα όταν έχουν ήδη προαποφασίσει για τις δύο Κ.Ο. Η δημοκρατία επιβάλλει να περιμένουμε το ιδρυτικό συνέδριο. Για τέτοια θέματα δεν αποφασίζει ούτε ο αρχηγός ούτε οι αρχηγοί των κομμάτων».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να πάψουν τα κόμματα να έχουν τη σημερινή μορφή. Τα αρχηγικά κόμματα, όπου κουμάντο έκανε ο αρχηγός κι η παρέα του προκάλεσαν ζημιά στη πατρίδα μας. Ήταν κόμματα τα οποία λειτουργούσαν με όρους κράτους. Το κράτος ήταν λάφυρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Συνεργασίες με όποιο κόμμα συμφωνήσουμε
Στην ερώτηση για το πώς θα συμπεριφερθεί μετεκλογικά ο νέος φορέας και με ποιον θα συνεργαστεί επανέλαβε ότι μόνο με προγραμματική συμφωνία μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλα κόμματα. «Αν, όμως, δεν βγαίνει η προγραμματική συμφωνία δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να συμφωνήσω προκειμένου να μοιραστούν πέντε-έξι υπουργεία σε παλιούς πρωταγωνιστές. Θα πάμε με οποιοδήποτε κόμμα στηρίξει τις κύριες προτεραιότητες που έχει το προοδευτικό μας πρόγραμμα».

Για την φράση του περί οικογενειοκρατίας
Ερωτηθείς για τα όσα δήλωσε για την «κληρονομική ισχύ» – φράση την οποία η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε ως χτύπημα κάτω από τη μέση – ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Δεν έχω κάνει καμιά δήλωση για οικογενειοκρατία. Έχω βάλει έναν στόχο κι ένα στοίχημα. Να πάψει η Ελλάδα να είναι μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος και στην οικονομία και στην πολιτική. Αυτό θα το πολεμήσω ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση. Αυτό είναι το στοίχημα ενός σοσιαλδημοκράτη σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι και το στοίχημα το δικό μου. Η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει την παλιά κοινωνική κινητικότητα που είχε η Ελλάδα. Το παιδί του φτωχού μπορούσε να γίνει πλούσιος, να γίνει γιατρός, να σπουδάσει και το παιδί του αδύναμου, βουλευτής».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ουδέποτε φωτογράφισε με τη δήλωση αυτή την κ. Γεννηματά. «Ο καθένας κάνει τον αγώνα του. Εκτιμώ την κ. Γεννήματα γιατί ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βοήθησε. Δεν προσπαθώ να διχάσω. Εμένα με ενδιαφέρει να ενώσω την παράταξη κι αυτός είναι ο στόχος μου. Γι’ αυτό κι έχω θεσμική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πάντα λειτουργούσα εντός των οργάνων της παράταξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχηρή παρέμβαση Παπανδρέου για την Κεντροαριστερά – Όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα μάχη Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή – Μέρισμα, Paradise Papers κι όπλα στη Σαουδική Αραβία

ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή στα ποσοστά – Παραμένει μεγάλη η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση