Κωλοτούμπα από Σκοπιανούς: «Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ισχυρίζεται υπουργός

Σκόπια

Ο επικεφαλής της Σκοπιανής διπλωματίας, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι, λέγοντας πως επί των ημερών της η χώρα απομονώθηκε διεθνώς.

Σε πλήρη αποστασιοποίηση από το… αρχαιομακεδονικό ντελίριο της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια, προχωράει η νέα ηγεσία της χώρας υπό τον Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στο Kanal 5, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμίτροφ, κωδικοποίησε ουσιαστικά το νέο «δόγμα» της χώρας, ενόψει των νέων συνομιλιών με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αποκηρύσσοντας την εθνικιστική ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της Ελλάδας. «Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου σαν κάτι που ανήκει στα Σκόπια» επεσήμανε, ενώ καυτηρίασε και τη δημοσίευση αλυτρωτικών χαρτών της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» μέσα στην οποία περιέχεται η μισή βόρεια Ελλάδα. «Είναι δείγμα του παράνομου επεκτατισμού» τόνισε.

Αναλυτές στα Σκόπια, εκτιμούν πως οι τελευταίες συνεχείς. δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζαεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν θετικό κλίμα με την Ελλάδα και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη της χώρας, για το άδοξο φινάλε του σχεδίου «αρχαιομακεδονοποιησης» που μεθοδικά επιχειρούσε να επιβάλλει ο Γκρούεφσκι τα προηγούμενα χρόνια. Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ δεν είναι άσχετες με τις φωνές στη κυβέρνηση που ζητούν ευθέως την απομάκρυνση αγαλμάτων και μνημείων από το κέντρο των Σκοπίων, που σχετίζονται με την ελληνική ιστορία, με κυριότερο αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FAZ: Ίσως τα Σκόπια αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Στα μέσα του 2018 η πρόταση Νίμιτς για το σκοπιανό

ΑΚΟΜΑ: Κοτζιάς-Γκουτέρες: Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησής τους