Περίεργες κινήσεις από Τουρκία – Ξεκινά εξόρυξη σιδήρου κοντά στη Λέσβο

Τη υλοποίηση ενός προγράμματος εξόρυξης σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ των μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου ενέκρινε και δημοσιοποίησε η αρμόδια προς διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.

Πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη, έκτασης 1.600 εκταρίων (16 τετραγωνικών χιλιομέτρων) κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, παράλληλα σχεδόν της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών. Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή αυτή είναι περί τα 10 ναυτικά μίλια.

Η εταιρεία η οποία αδειοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει την εξόρυξη είναι η Orhan Kandemir Densan Madencilik.

Σύμφωνα δε με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα γίνεται επεξεργασία 300 τόνων του αμμώδους υπεδάφους (90.000 τόνοι το χρόνο).

Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Κατά του προγράμματος καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον την περιοχής όσο και της ακτής και των αρχαιοτήτων μιας και προστατεύεται και από τον αρχαιολογικό νόμο και έχει κηρυχθεί ζώνη προστασίας Α (δηλαδή πρώτης προτεραιότητας) από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού τοποθετήθηκαν σειρά φορέων της πόλης Αϊβαλί.

Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης, Ραχμί Γκεντσέρ, ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για την άδεια η οποία εκδόθηκε και η υλοποίηση της οποίας, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτη ιστορία αιμομιξίας στις ΗΠΑ: Μάνα παντρεύτηκε τον γιο και την κόρη της! (pics)