Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων αλλά με αρνητικό πρόσημο την παράταση τόσο του δανεισμού όσο και της επιβάρυνσης καταβολής τόκων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!
Έτσι, αύριο εκτός απροόπτου ο ΟΔΔΗΧ προχωρά με την έγκριση τόσο του ESM όσο και της ΕΚΤ στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους μετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Swap περιλαμβάνει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων στα οποία συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες στην αγορά ποσότητες 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων από το 2012.
Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους που αγγίζει τα 30 δισ. ευρω είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις.
Παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.
Βέβαια ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE.
Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και η ΤτΕ με περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ από το Κοινό Ταμείο, δηλαδή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων.
Η κυβέρνηση έχει κάνει την απαιτούμενη προετοιμασία, σχετικά… σιωπηλά.
Τέτοιες κινήσεις λειτουργούν μόνο κάτω από ένα θετικό περιβάλλον υποδοχής.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στους FT, όπου υπογραμμίζει τη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τις ανακοινώσεις για την απόδοση υψηλού κοινωνικού μερίσματος αλλά και εξοικονόμησης πόρων (περί τα 800 εκατ. ευρώ) για το περιβόητο μαξιλάρι – εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές το 2018 και κυρίως τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την επόμενη διετία.
Κατόπιν αυτού η Ελλάδα θα επιχειρήσει μια νέα έξοδο στις αγορές τους πρώτους μήνες του 2018 για να διερευνήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το κλίμα και τις προθέσεις των βασικών επενδυτών σε κρατικά ομόλογα.
Θα είναι μια πιο «καθαρή έξοδος» και οπωσδήποτε μια πρόβα για το εάν η χώρα μπορεί να επανέλθει στις αγορές το καλοκαίρι με ένα ανεκτό για την οικονομία κόστος δανεισμού.
Προϋπόθεση για την έκδοση νέων ελληνικών Ομολόγων στις αρχές του 2018 είναι να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η τρίτη αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο.
Διαβάστε επίσης: Καραμούζης: Εργαλείο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών οι πλειστηριασμοί