“Στην ΕΕ, οι κινεζικές επενδύσεις αυξήθηκαν το 2016 κατά 77%. Στη Γερμανία κατά 2.000%. Κινεζικοί όμιλοι εξαγοράζουν επιχειρήσεις παγκοσμίως, πολλές από αυτές στη Γερμανία” γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Η τελευταία μεγάλη επένδυση ήταν η εξαγορά της εταιρίας ρομποτικής Kuka από μία κινεζική εταιρία παραγωγής οικιακών συσκευών. Εκτός αυτού οι Κινέζοι επενδύουν σε λιμάνια: Πειραιάς, Γένοβα, Ρότερνταμ, καθώς και σε περιοχές της Τουρκίας, του Ισραήλ και της βόρειας Αφρικής, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις αυτές δεν αποφέρουν κέρδη. Μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν εμπορικές οδούς ελεγχόμενες από την Κίνα. Την ίδια στιγμή η κινεζική βιομηχανία τελεί υπό πλήρη αναδιοργάνωση με το πρόγραμμα “Made in China 2025”.
Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη πολιτική ατζέντα για τη βιομηχανία που έχει διαμορφώσει ποτέ κάποιο κράτος. Ταυτόχρονα αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σκοπός της Κίνας είναι να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας, της κατασκευής αεροσκαφών, της ψηφιοποιημένης παραγωγής και της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eξωδικαστικός συμβιβασμός για χρέη έως 50.000 ευρώ -Οι προϋποθέσεις υπαγωγής
Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει χρέος με Swap 30 δισ ευρώ για να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας
Καραμούζης: Εργαλείο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών οι πλειστηριασμοί