Διεθνές βραβείο σε νέο Έλληνα ερευνητή περιβαλλοντικής χημείας

Ένας νέος Έλληνας ερευνητής, ο δρ Σπύρος Καρακίτσιος, βραβεύθηκε με το φετινό βραβείο «Long-range Research Initiative Award (LRI) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας (Cefic).

Το βραβείο, που συνοδεύεται με ποσό 100.000 ευρώ, απονέμεται από το 2004 σε Ευρωπαίους ερευνητές στην αρχή της καριέρας τους, οι οποίοι κάνουν καινοτόμες μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις των χημικών ουσιών στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα LRI είναι μια πρωτοβουλία της χημικής βιομηχανίας Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, υπό το συντονισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Χημικών Ενώσεων, με στόχο να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι από τα χημικά και να δοθούν πιο αποτελεσματικές επιστημονικές συμβουλές στις χημικές βιομηχανίες.

Ο Σ.Καρακίτσιος είναι λέκτορας και ερευνητής περιβαλλοντικής χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς επίσης ερευνητής στο Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του Ινστιτούτου ΕΚΕΤΑ.

Το βραβείο απονεμήθηκε για το ερευνητικό του πρόγραμμα DOREMI (DOse REsponse to MIxtures), που εφαρμόζει μια πολυδιάστατη ανάλυση για να ερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις των νευροτοξικών χημικών ουσιών, όπως βαρέων μετάλλων και πλαστικοποιητών, στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διεθνής διάκριση για Ελληνίδα επιστήμονα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας

Επίτευγμα! Έλληνες επιστήμονες ανέπτυξαν βακτήρια για νέα φάρμακα νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Β. Ντζιαχρήστος: Ο Έλληνας επιστήμονας που πρωτοπορεί στη Γερμανία