Οι γιατροί έχουν κηρύξει την ινδική πρωτεύουσα, που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα καλυμμένη από νέφος, σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής κατάστασης.
Τα σχολεία στο Νέο Δελχί άνοιξαν και πάλι σήμερα έπειτα από αρκετές ημέρες που είχαν μείνει κλειστά εξαιτίας της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ωστόσο παραμένει σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα και προκαλεί ανησυχία στους γονείς των παιδιών.
Οι γιατροί έχουν κηρύξει την ινδική πρωτεύουσα, που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα καλυμμένη από νέφος, σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής κατάστασης. Το γεγονός αυτό ώθησε την προηγούμενη εβδομάδα τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία, τα εργοτάξια και να απαγορεύσουν την είσοδο στο Νέο Δελχί στα μεγάλα φορτηγά.
Όμως σήμερα οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, καθώς οι εκπαιδευτικοί ανησυχούσαν ότι αν παρέμεναν κλειστά τα σχολεία, θα δημιουργούνταν πρόβλημα στη διεξαγωγή των εξετάσεων.
«Δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση στα ποσοστά της μόλυνσης. Αν η κατάσταση παραμένει ίδια, η πολιτική που ακολουθείται θα έπρεπε να είναι η ίδια. Γιατί άνοιξαν τα σχολεία τώρα;» διερωτήθηκε ο Ασόκ Αγκραουάλ, πρόεδρος της ένωσης γονέων και κηδεμόνων.
«Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Και από την άλλη παίζουν με την υγεία των παιδιών», κατήγγειλε.
Σήμερα το μεσημέρι τα όργανα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ινδία κατέγραψαν συγκέντρωση 509 μικρογραμμαρίων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην ξεπερνάται το ποσοστό των 25 μικρογραμμαρίων.
Από την ατμοσφαιρική μόλυνση αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων. Τα επίπεδα αυτά είναι βλαπτικά ακόμη και για τους υγιείς ανθρώπους, ενώ τα παιδιά ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό.
«Αναπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα σε σχέση με τη μάζα σώματός τους (σε σχέση με τους ενήλικες) και άρα η έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη», τόνισε ο Αζάι Λέχι, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Νέου Δελχί.