“Πνίγονται” τα νησιά από τους μετανάστες – Έως και 300% περισσότεροι στα hotspots!

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα hotspots του ανατολικού Αιγαίου, με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Συγκεκριμένα, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα hotspots αποδεικνύουν τα στοιχεία της αποτύπωσης της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα της 07/11/2017 που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Βάσει αυτών, προκύπτει ότι η χωρητικότητα σε ορισμένα από τα hotspot έχουν ξεπεράσει έως το 300% με πιο ενδεικτική την κατάσταση στη Λέσβο όπου βρίσκονται 8.118 πρόσφυγες από τους οποίους οι 6.172 διαμένουν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 2.330 ατόμων.

Όσον αφορά στη Λέσβο 1.091 διαμένουν στο Κέντρο του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στις λοιπές δομές της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ.

Αντίστοιχη κατάσταση και στη Χίο όπου φιλοξενούνται συνολικά 2.317 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 2.083 συνωστίζονται σε ΚΥΤ χωρητικότητας 894 ατόμων.

Στην Σάμο βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία 2.361 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 2.221 διαμένουν σε ΚΥΤ χωρητικότητας 700 ατόμων.

Στη Λέρο βρίσκονται 1.003 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην Κω 1.119 από τους οποίους οι 916 διαμένουν σε δομή χωρητικότητας 772 ατόμων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στις 6 Νοεμβρίου 101 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, ενώ όπως προκύπτει ο συνολικός πληθυσμός των προσφύγων υπολογίζεται σε 15.126 άτομα.

Οργή κατοίκων της Χίου κατά Μουζάλα

Η ασφυκτική κατάσταση έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δήμος Χίου κατευθύνεται στη λήψη νομικών μέτρων κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ μετά την διαπίστωση ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις και παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο οι συνθήκες στο hot spot εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.

Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί στη σημερινή του δημοτικού συμβουλίου Χίου, όπου με εισήγηση του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού και με τις προτάσεις της νομικής υπηρεσίας του δήμου το σώμα θα κληθεί να αποφασίσει τι συγκεκριμένα νομικά μέτρα πρέπει να λάβει και σε ποια κατεύθυνση.

Εκείνο που φαίνεται να βρίσκεται στον πυρήνα των σκέψεων της δημοτικής αρχής είναι η μη τήρηση ορισμένων όρων της σύμβασης του χρησιδανείου παραχώρησης της ΒΙΑΛ, όπως για παράδειγμα η μη περίφραξη όλου του παραχωρηθέντος χώρου και κυρίως και επί της ουσίας οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν από πλευράς συντήρησης των υποδομών και διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες των παρακείμενων της ΒΙΑΛ γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και γενικότερα στον οικισμό του Χαλκειούς.

Λιγότερο φαίνεται να τίθεται ζήτημα για την λεγόμενη επέκταση του καταυλισμού, με την πρόσφατη εγκατάσταση σκηνών, αφού αυτό έγινε εκτάκτως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών και εν όψει του επερχόμενου χειμώνα και σε χώρο που περιλαμβάνεται στην σύμβαση παραχώρησης.

Παρά ταύτα και τούτο καθίσταται επιβαρυντικό στοιχείο, καθότι επιβαρύνονται οι ελλιπείς ή και ανύπαρκτες υποδομές του καταυλισμού από τον επιπλέον πληθυσμό.

Η δημοτική αρχή φαίνεται να επιδιώκει την εκκένωση και απόδοση στον δήμο του ακινήτου της ΒΙΑΛ, στην αρχή με την αποστολή εξωδίκου και εν συνεχεία με την κατάθεση αγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάλος στο διαδίκτυο: «Προβοκάτσια και στημένη η επίθεση κατά του 11χρονου Αμίρ» (vid)

Αγανάκτηση από τους κατοίκους της Μόριας: Οι μετανάστες δεν σέβονται τη φιλοξενία μας

Περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του Σπαλιάρα – Τι είπε για τη δήλωσή του για τους πρόσφυγες (video)

Σάμος: Μαθήτρια «ξάπλωσε» μετανάστη που της επιτέθηκε

Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου: Δεν θα αφήσουμε να γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης το νησί μας