Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς.
Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από ορμητικούς χείμαρρους στην Σύμη από την σφοδρή καταιγίδα που έπληξε χθες το απόγευμα το νησί. Αρκετά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν μαζί με φερτά υλικά στην προβλήτα, ενώ 3-4 από αυτά κατέληξαν στον βυθό του λιμανιού.
Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε ρέμα που μετατράπηκε σε χείμαρρο και πραγματοποιήθηκαν έρευνες από το Λιμενικό για να διαπιστωθεί μη τυχόν είχαν εγκλωβιστεί άτομα σε αυτά, με αρνητικό ευτυχώς αποτέλεσμα, ενώ και η Αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής αναφορά για τυχόν αγνοούμενα άτομα.
Αρκετά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ το νησί έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Λόγω ανυπαρξίας πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί, στις 10 το βράδυ μεταφέρθηκαν με πλωτό σκάφος του Λιμενικού 10 άτομα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου με ικανό αριθμό αντλητικών μέσων.
Επίσης, τα μεσάνυχτα αναχώρησε οχηματαγωγό πλοίο από την Ρόδο με πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ζημιών.
Περίπου μισή ώρα μετά τις 5 τα ξημερώματα με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν ακόμη δύο οχήματα της Πυροσβεστικής από την Ρόδο και μηχανήματα του Στρατού, για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την διάνοιξη των δρόμων, ενώ έως τώρα έχουν γίνει τρεις αντλήσεις, εκ των οποίων δύο σε σπίτια και μία σε ξενοδοχείο και δύο κοπές δέντρων.
Η κακοκαιρία έπληξε με σφοδρότητα τα Δωδεκάνησα με την Ρόδο να έχει κάποιες πτώσεις δέντρων αλλά το κυρίως πλήγμα το δέχτηκε η Σύμη.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.
Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.
Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.
Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.
Ήδη από νωρίς το πρωί στην Σύμη μεταφέρθηκαν ενισχύσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που διέθεσαν προσωπικό και μέσα για την αποκατάσταση ζημιών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, «μεταφέρθηκαν από την 95 ΑΔΤΕ ν. Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τ. “Καναδέζα” με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 Αξιωματικοί και 15 οπλίτες). Επίσης, στις εργασίες αποκατάστασης συνδράμει και το 549 Τάγμα Εθνοφυλακής, που εδρεύει στη Σύμη, με προσωπικό και μέσα».
Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.
Στη Σύμη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί και ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.
Άμεσα θα πρέπει:
α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.
γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.
δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».
Ο βουλευτής της ΝΔ ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου οι πλειστηριασμοί – Χειροπέδες σε όποιον τους εμποδίσει