Απίστευτες καταγγελίες: Μάστιγα τα κυκλώματα τυμβωρυχίας που δρουν ανεξέλεγκτα

Κύκλωμα τυμβωρυχίας, που δρα ανενόχλητα στην ευρύτερη περιοχή Κουκλιών της Πάφου εδώ και πολλά χρόνια, καταγγέλλει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας και μέλος της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου.

Η κ. Ιακώβου επισημαίνει πως «οι τυμβωρύχοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως, επιστρατεύοντας ακόμη και μηχανήματα όπως εκσκαφείς για τη σύληση αρχαίων τάφων».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιακώβου κλήθηκε από τη βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου να παραθέσει τις απόψεις της, λόγω του ερευνητικού της έργου στα Κούκλια, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το αρχαίο αγγείο του 13ου π.Χ αιώνος, το οποίο η Αίγυπτος διεκδικεί ως δικό της.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αγγείο δεν προέρχεται από γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου, αλλά από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή Χασάν Αγά στα Κούκλια.

Η κ. Ιακώβου σε επιστολή της κατάγγειλε ότι «οι παράνομες ανασκαφές στα Κουκλιά, και όχι μόνο στη θέση Χασάν Αγά, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο». Από το 2006, αναφέρει, που διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πολιτείας, έχουμε εντοπίσει δεκάδες φρεσκοανοιγμένους τάφους, για τους οποίους ενημερώνουμε πάντοτε τους τοπικούς υπεύθυνους.

Η ίδια καταγγέλλει στην επιστολή της ότι την ανασκαφή στη θέση Μαρτσέλλος την έκαψαν το 2011 για να μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων. «Δεν υπάρχει καμιά προστασία από κανένα, ούτε και στα υπό ανασκαφή τεμάχια.

Η τυμβωρυχία είναι κοινό μυστικό και επειδή δεν φοβούνται κανέναν οι γνωστοί-άγνωστοι ανοίγουν τάφους σε απόσταση 50 μέτρων από ‘κει που διεξάγονται ανασκαφές», σημειώνει η Κύπρια αρχαιολόγος.

«Εμείς δουλεύουμε τη μέρα (κάθε Ιούνιο) και κείνοι τη νύχτα και σχεδόν ολόχρονα, χρησιμοποιώντας μηχανικούς εκσκαφείς!», τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Ιακώβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχαιολογικές ανασκαφές και δημόσια έργα στο επίκεντρο συνεδρίου

Ξεκινούν νέες ανασκαφές για απολιθώματα του Γκρεκοπιθήκου (pics)

Αρκαδία: Αρχαιοκάπηλοι βρήκαν χρυσές λίρες άγνωστης χρονολογίας!