Αρχαιολογικές ανασκαφές και δημόσια έργα στο επίκεντρο συνεδρίου

Ένα εξαιρετικά σημαντικό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα» θα διεξαχθεί, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα). Πρόκειται για την παρουσίαση του πλούσιου ανασκαφικού έργου, που πραγματοποίησαν τα δέκα τελευταία χρόνια οι Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημόσιων Έργων, καθώς και των εργασιών προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στους μεγάλους οδικούς άξονες (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΙΟΝΙΑ, ΠΑΘΕ, Ε65, ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ), καθώς και σε στρατηγικές επενδύσεις (ΔΕΗ, Λίμνη Κάρλα).

Το συνέδριο θα «ανοίξει» η αρχαιολόγος Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), που μαζί με συναδέλφους της από το Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων, θα παρουσιάσουν στατιστικά δεδομένα του αρχαιολογικού έργου που υλοποιήθηκε.

«Θα κάνουμε μια παρουσίαση των ανασκαφών χρονολογικά, δηλαδή τι έχει αποκαλυφθεί στα έργα αυτό το διάστημα, τι καινούργια στοιχεία πήραμε, αλλά θα πούμε και κάποια πράγματα για την τύχη αυτών των αρχαίων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τα μεγάλα δημόσια έργα εμπλούτισαν την τοπογραφία και την ιστορία της χώρας, καθώς έχουμε άπειρες καινούργιες θέσεις, κυρίως στην ύπαιθρο, όπως δρόμους. Είναι εντυπωσιακό ότι οι αρχαίοι οδικοί άξονες σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τους καινούργιους οδικούς άξονες, όπως για παράδειγμα στην Ιόνιο οδό ή στον δρόμο Λεύκτρο – Σπάρτης, όπου σε μεγάλο τμήμα ο αρχαίος ρωμαϊκός άξονας ακολουθεί τα ίδια περάσματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουντούρη, συμπληρώνοντας:

«Συνολικά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εισήχθησαν 445 θέματα, καθώς όλα τα μεγάλα έργα περνάνε από ΚΑΣ και όχι από τοπικά συμβούλια. Από αυτά, σε 311 περιπτώσεις είχαμε διατήρηση των αρχαιοτήτων σε κατάχωση μετά την πλήρη τεκμηρίωση και ανασκαφή τους, σε 30 διατήρηση κατά χώραν με ανάδειξή τους και σε 28 αποδόμηση. Επίσης, σε 48 περιπτώσεις αποσπάστηκαν αρχαιότητες που τις μεταφέραμε για μελλοντική χρήση εκθεσιακή ή εκπαιδευτική», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουντούρη, επισημαίνοντας επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και τροποποιήσεις στις μελέτες, οπότε άλλαξε η χάραξη του δρόμου και αναδείχθηκαν αρχαιότητες. «Δηλαδή, δεν ισχύει αυτό που συχνά θεωρούμε ότι όπου υπάρχει μεγάλο δημόσιο έργο έχουμε και καταστροφή των αρχαίων», τόνισε.

Το κόστος δαπάνης για τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες ανήλθε στο ποσό των περίπου 336 εκ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μέσω της δικής του διαχειριστικής αρχής. Τα ποσά αυτά πήγαν σε πρόσληψη προσωπικού, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συντηρήσεις, καταχώσεις, αναδείξεις, αποσπάσεις, δηλαδή σε όλο το αρχαιολογικό έργο.

Από το συνέδριο θα βγουν πρακτικά, που θα δημοσιευτούν σε έναν ή περισσότερους τόμους, με τις επιστημονικές συμβολές, καθώς κι ένα λεύκωμα για το ευρύ κοινό με τις ομιλίες των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) που δίνουν τη συνολική εικόνα των ανασκαφών και των ευρημάτων ανά έργο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρίτη η αρχαία Κόρινθος στους καλύτερους αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο (vid)

Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!

Στην Αθήνα έρχονται οι… Κυκλάδες μέσα από μια έκθεση κι ένα συνέδριο