Υπερψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία Κοντονή για τους πλειστηριασμούς

Υπερψηφίστηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε θρίλερ η επίμαχη τροπολογία Κοντονή βάσει της οποίας θα ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους εμποδίζουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών.

Η πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Θοδωρής Δρίτσας στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η οποία τον δεσμεύει να φέρει ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις γιορτές, ήταν αυτή που “ξεκλείδωσε” την επιφυλακτική στάση των βουλευτών για την επίμαχη τροπολογία και τελικά την υπερψήφισαν.

Λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε το ΚΚΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε νομοτεχνική βελτίωση αφαιρώντας την λέξη “απειλή” από την τροπολογία. Ενώ η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δική της τροπολογία με την οποία ζήτησε να υπάρξει επέκταση του αυτεπάγγελτης δίωξης, δηλαδή την προστασία που θα απολαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς. Σύμφωνα με τη νομοτεχνική αλλαγή Κοντονή την οποία ενέκριναν οι συμβολαιογράφοι, δεν θα ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη για απειλή, αλλά μόνο για άσκηση βίας. Η διατύπωση αυτή ικανοποίησε πλήρως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε η Σία Αναγνωστοπούλου σε πηγαδάκι μετά την ψηφοφορία.

Η πρόταση Δρίτσα η οποία υπεβλήθη γραπτώς στον ΥΠΟΙΚ έδωσε την οδό διαφυγής στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση και συνοψίζεται στο εξής: μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα έρθει νέα ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την γραπτή αυτή πρόταση υιοθέτησαν καταρχήν οι αρμόδιοι υπουργοί, Ε. Τσακαλώτος και Στ. Κοντονής και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι περισσότεροι βουλευτές, ακόμα και ο Νίκος Φίλης, και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ο οποίος είχε ζητήσει προστασία όχι μόνο της πρώτης κατοικίας αλλά και προτιμησιακό δικαίωμα στους δανειολήπτες πριν πουληθεί το δάνειό τους σε fund.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Α Θεσ/νίκης παλαιότερα είχε “κόντρα” με τον υπουργό Οικονομίας για το θέμα αυτό και σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομίας ζητώντας να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αυτό που οι θεσμοί “έδωσαν στην Κύπρο” ο κ. Δ. Παπαδημητρίου είπε πως αυτό “δεν μπορεί να γίνει”.

Η πρόταση υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους βουλευτές όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης οι οποίοι ενδεχομένως εξέφρασαν την επιφύλαξή τους δια της αποχής.

Αφού έλαβε την διαβεβαίωση ο κ.Τσακαλώτος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πουν ‘ναι’ στους πλειστηριασμούς, άρα δεν θα είχε πρόβλημα ούτε η γ’ αξιολόγηση, ούτε και θα κινδυνέψουν οι τράπεζες με νέα ανακεφαλαιοποίηση, αποχώρησε από την Βουλή και πήγε να παρουσιάσει την ελαφρώς τροποποιημένη τροπολογία στους Συμβολαιογράφους. Οι τελευταία είπαν επίσης “ναι” κι έτσι ο κ. Τσακαλώτος επέστρεψε στην αίθουσα για την ονομαστική.

Η πολύωρη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το αίσιο τέλος της ως προς το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας έδωσε άλλο αέρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Ο ίδιος επιστρέφοντας στην Ολομέλεια κι αφού υπερασπίστηκε εκ νέου την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς απάντησε εμμέσως πλην σαφώς σε επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Παπαηλιού εκτιμώντας πως οι κινητοποιήσεις “των μαζών δεν θα είναι μεγάλες αφού τις προστατεύει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Νωρίτερα ο κ. Παπαηλιού είχε επισημάνει πως είναι “ανοιχτό ζήτημα” η επίδραση αυτής της τροπολογίας στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

Πηγή: Μαρία Νταλιάνη, Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μπακογιάννη έξω από τα δόντια: «Για τα μνημόνια φταίμε όλοι»

Αισιόδοξος ο Τσίπρας: «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία»

Σταθάκης: «H πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη από πλειστηριασμούς» (video)