Τις εργασίες του “άνοιξε” χθες το επετειακό και ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες», που πραγματοποιείται στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης. Το συνέδριο, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του μουσείου της Ακρόπολης και του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξανδρείας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Από τότε που ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π. Χ., και με την ίδρυση της αρχαίας Βιβλιοθήκης τον 3ο αιώνα π. Χ. από τον Πτολεμαίο τον Α’, με σκοπό να συλλέξει όλη τη γνώση του γνωστού τότε κόσμου, ο τόπος αυτός έχει συνδεθεί με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα γνώσης και πολιτισμού, στη σκέψη των οποίων νοιώθουμε πραγματικά δέος. Γιατί το όραμα του Πτολεμαίου έγινε πραγματικότητα, καθώς και οι συνεχιστές του το ακολούθησαν, και με τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων όλες οι επιστήμες άνθισαν και τα σημαντικότερα συγγράμματα του αρχαίου κόσμου βρήκαν μια θέση στην αρχαία Βιβλιοθήκη», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη.
«Ο διάλογος των πολιτισμών που προάγουμε σήμερα, ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια πριν από πολλούς αιώνες. Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που είναι ένα σύμβολο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την κ. Βαρδινογιάννη και το Ίδρυμά της για τη στήριξη που μας παρέχει, αλλά και όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την Αλεξάνδρεια χωρίς να αναφερόμαστε στην ελληνική συμβολή για την ίδρυση της πόλης και τις λαμπρές μέρες που έζησε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Δρ. Μοσταφά Ελ Φέκι, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το χρήμα στην αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Emotions ένας κόσμος συναισθημάτων» εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης
«Ιερά Οδός και Ελευσίνα» στο μουσείο της Ακρόπολης από Δεκέμβριο