Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα

Με την επίσκεψή του στη Θράκη, όπου μεταξύ άλλων, μίλησε σε συγκεντρωμένο πλήθος στο μειονοτικό σχολείο “Τζελάλ Μπαγιάρ” στην Κομοτηνή, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το πρόγραμμα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη που, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σημαδεύτηκε από τη χθεσινή “επεισοδιακή” παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, η οποία εκτός από αρκετά ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητά της πρόσκλησής του στη χώρα μας αυτή τη χρονική στιγμή, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Ερντογάν έφτασε στην Κομοτηνή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Προσευχήθηκε στο στο τζαμί Κιρ Μαχαλά, όπου τον περίμεναν εκατοντάδες άτομα, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψή του βρισκόταν σε εξέλιξη στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπως μετέδωσε το Capital.gr.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελαλ Παγιάρ, όπου ζήτημα φέρεται να δημιουργήθηκε σχετικά με το αν θα εκφωνήσει ομιλία ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, υπήρξε διαφωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά του, το Μαξίμου, πάντως διέψευσε ότι δημιουργήθηκε οποιοδήποτε θέμα, τονίζοντας ότι “ολα κύλισαν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος”. Τελικά, ο κ. Ερντογάν απηύθυνε ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- σε προβλήματα που, όπως είπε, αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, αναφερόμενος και στις προκλήσεις που διέπουν τις διμερείς σχέσεις. Στους συγκεντρωμένους μουσουλμάνους πολίτες απευθύνθηκε επίσης και ο κ. Αμανατίδης.

Μηνύματα αλλά και προσπάθεια αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κλείνοντας την παρουσία του στην πόλη, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε ομιλία σε μειονοτικούς της περιοχής, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.

Έχοντας ήδη ανεβάσει τους τόνους στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν επέλεξε πιο ήπια στάση. Άλλωστε, όσα μηνύματα ήθελε να στείλει, το είχε πράξει από την Πέμπτη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ως “συμπατριώτες” του, ούτε ότι απεκδύθηκε τον ρόλο του προστάτη. Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή (σ.σ. οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΣΥ), οι οποιοι και πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για τη μειονότητα.

Ωστόσο, το γενικότερο πνεύμα του κινήθηκε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της χθεσινής έντασης. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα σύνορα των δύο χωρών είναι απαραβίαστα και εμφανιζόμενος να επιδιώκει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική ζωή. “Οποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό” ανέφερε ο κ. Ερντογάν, επιμένοντας βέβαια ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι, επί της ουσίας, ομοεθνείς του. Κατέληξε δε λέγοντας ότι “όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανικός με τους Εύζωνες που κοιτούν τον Ερντογάν με… μισό μάτι! (Εικόνες)

Τσίπρας σε Ερντογάν: «Καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε, έχουμε πολλά να συζητήσουμε»

«Σφαλιάρα» Βερολίνου σε Ερντογάν: «Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και έχει διάρκεια»

Διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη με Ερντογάν και Αμανατίδη