Ως χρέος τιμής απέναντι σε όλους όσοι εξοντώθηκαν από τους ναζιστές και ως σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της λήθης, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα χτιστεί στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στην τελετή για τη θεμελίωση του έργου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμιση για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός κι οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός».
«Δεν θα αδιαφορήσουμε απέναντι στις σκιές που εμφανίζονται στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρουβέν Ρίβλιν στο πλευρό του.
Όπως αποκάλυψε πριν από έναν χρόνο τον είχαν επισκεφθεί ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος της πόλης και του είχαν ζητήσει τη βοήθειά του. «Δεν πίστευαν ότι θα κινούσαμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες γρήγορα. Εκδώσαμε, όμως, το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη χρήση γης και τους όρους δόμησης, οι οικοδομικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι ώστε να ολοκληρωθούν το 2020» ειπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης το γερμανικό δημόσιο «η συνεισφορά του οποίου έχει και συμβολική σημασία», το ίδρυμα Νιάρχος αλλά και τους διάφορους δωρητές
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι για λόγους συμβολικούς τα πρώτα δένδρα που θα φυτευτούν «θα τα φυτέψουμε μαζί με τον Ισραηλινό. Είναι ελιές γιατί το δέντρο αυτό είναι σύμβολο της ειρήνης προκειμένου να προχωρήσει η φίλια και η αλληλεγγύη των λαών».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Ρουβέν Ρίβλιν πήραν φτυάρι και έσκαψαν συμβολικά το χώμα προκειμένου να φυτέψουν τις δύο ελιές.
Δείτε το βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Καμμένος κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Ελέγξτε τους 53 και αφήστε τις υποδείξεις»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιo είναι το σλαβικό όνομα των Σκοπίων – Τον Φεβρουάριο η ελληνική πρόταση
ΑΚΟΜΑ: Δήλωση Σγουρίδη: «Ο Καμμένος δεν θα μείνει υπουργός Αμυνας αν περάσει το όνομα «Μακεδονία»»