Στις 12.00 το μεσημέρι, χθες, ξεκίνησε το τρυπάνι του Saipem 12.000 της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, να τρυπά τον βυθό της θάλασσας προς τον στόχο «Καλυψώ», σε βάθος περίπου 1600 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι χθες, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της γεώτρησης ήταν δύσκολες, με κύματα της τάξης των 5-6 Μποφόρ και ανέμους 30-50 χιλιομέτρων την ώρα, η γεώτρηση προχωρά κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου.
Οι προσδοκίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», είναι για ένα κοίτασμα κάπως μεγαλύτερο από την «Αφροδίτη», που ερμηνεύεται ως προσδοκία για ανακάλυψη της τάξης των 5 τρις κυβικών ποδών. Αν επιβεβαιωθούν, ενισχύουν αφενός σημαντικά το απόθεμα υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου, αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες για άλλα κοιτάσματα με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, σε 24ωρη αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται τόσο οι άντρες στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, λόγω της γεώτρησης, ενώ στην υπηρεσία Υδρογονανθράκων του υπουργείου Ενέργειας, λειτουργεί χωρίς διακοπή το ειδικό κέντρο παρακολούθησης της γεώτρησης, με τη δυνατότητα λήψης απευθείας εικόνας και τηλεμετρικών δεδομένων από την πορεία και τις συνθήκες μέσα στο φρεάτιο.
Από το τέλος της εβδομάδας, στο γεωτρύπανο θα βρίσκονται διαρκώς μέχρι και την αποπεράτωσή της, και στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Κύπρου και κυρίως της υπηρεσίας Υδρογονανθράκων και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.
Χθες Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο εφοδιασμός του γεωτρύπανου με τον εξοπλισμό που απαιτείται για κάθε επόμενο στάδιο της γεώτρησης συνεχίστηκε κανονικά, ενώ η πρώτη πτήση ελικοπτέρου πραγματοποιήθηκε πριν το μεσημέρι αντί τις πρωινές ώρες, όπως τις προηγούμενες μέρες. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι στο γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη όλο το αναγκαίο για τη γεώτρηση προσωπικό και στελέχη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το σεισμογραφικό Barbaros, όπως και τα δύο συνοδευτικά πλοία Tanux 1 και Apollo Moon, που σύμφωνα με Τουρκική Navtex θα πραγματοποιούν σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή μεταξύ βόρειων ακτών της χερσονήσου Καρπασίας και νότιων τουρκικών ακτών, παραμένουν στο λιμάνι της Σινίφκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προκλητική η Τουρκία: Δεσμεύει το μισό Αιγαίο από την Καβάλα μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ! (χάρτης)
Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» ΗΠΑ σε Τουρκία για τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ
«ΝΑΥΤΕΧ» για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Κύπρος